Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Arena na Crvenom moru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Najkraća pomorska trgovačka spona između Azije i Evrope je ugrožena: berze strepe od zagušenja i nanovo šire geopolitičke atlase.

Suecki kanal i Bab el Mandeb, dva prilaza 2.200 kilometara dugom Crvenom moru između Arabijskog poluostrva i Afrike, ovih dana su teška mora brokera na svetskim berzama strateških sirovina, pre svih trgovaca naftom.

Nadomak najnovijih žarišta narodnog protesta u arapskom svetu, Suecki kanal u Egiptu i Bab el Mandeb u Jemenu istovremeno su pomorske kapije na Crvenom moru, najkraćoj pomorskoj trasi između Azije i Afrike, kojom godišnje prođe preko 35.000 trgovačkih i civilnih brodova.

Sa narastanjem protesta protiv režima Hosnija Mubaraka u Egiptu i Ali Abdulaha Saleha u Jemenu – ubogoj državi sa jednom od najvećih nepotvrđenih rezervi nafte na svetu – globalne berze ponovo su prepoznale strah od geopolitičkih napetosti iz vremena 2004–2008. godine kada su rat u Iraku i diverzije u Nigeriji podstakli dramatičan rast cene strateške sirovine (doskoro 148 dolara za barel).

Strah od mogućeg zatvaranja Sueckog kanala, i eventualno prelivanje narodnog protesta u Saudijsku Arabiju, Iran, Libiju, Alžir (tim redom nabraja američki finansijski magazin „Forbs”), pokrenuo je na svetskim berzama nafte prošle sedmice rekordni skok cene barela atlantske nafte tipa „brent”. Ako nemiri istovremeno zahvate oblasti oko Sueckog kanala i Bab el Mandeba, šta se događa sa cenom i transportom nafte u svetu? Berze su taj strah brzo obračunale u cenu nafte.

Nakon što je lane barel severnoatlantske nafte koštao između 70 i 90 američkih dolara, prošlog četvrtka je – posle bujanja egipatskih protesta – na berzi u Londonu dostigao cenu od 103,37 dolara (isto koliko i usred globalne krize, septembra 2008). Istovremeno, prošlog četvrtka, barel lake teksaške nafte koštao je 91 američki dolar.

Kupci i prodavci nafte u Aziji i Evropi imaju u ovom trenutku osobene razloge da strepe od eventualne eskalacije nasilja duž obala i plovne trase Crvenog mora.

Lavovski deo nafte koji na primer Kina uvozi iz Sudana – četvrtog afričkog izvoznika nafte, ukrcava se na tankere put juga, u luci Port Sudan na Crvenom moru. Ambiciozni plan vodećeg svetskog izvoznika nafte Saudijske Arabije da preusmeri deo izvoza svoje nafte u ovoj deceniji ka Aziji, pre svega ka Kini, oslonjen je i na povećanje kapaciteta terminala u Janbuu i Džedi na Crvenom moru. Odnosi Rijada i Teherana su delikatni, posebno u svetlu učestalih pretnji Irana da bi u slučaju osećanja globalne ugroženosti mogao da zatvori Ormuski prolaz – glavni izlaz nafte iz Persijskog zaliva ka svetu.

U međuvremenu, Suecki kanal i Bal el Mandeb su dve od sedam kritičnih tačaka zagušenja u globalnom transportu nafte, na listi Energetsko-informativne agencije vlade SAD (Ormuski prolaz, Malajski prolaz, Abkakik kompleks u Saudijskoj Arabiji, terminal Mina al Ahmadi u Kuvajtu, Al Basr terminal u Iraku, naftaški terminal u Luizijani i naftovod „Družba” u Rusiji na Crnom moru, preostalih su pet „kritičnih tačaka mogućeg zagušenja” po proceni Agencije za energetske informacije američke vlade).

Da bi stigla do Evrope najbržim (ali ne i najjeftinijim putem), nafta iz Persijskog zaliva mora da prođe pored Bab el Mandeba i napetog arhipelaga Haniš u Crvenom moru nad kojim Jemen i odnedavno proiranski a antiamerički raspoložena Eritreja imaju neraščišćene teritorijalne račune.

Neizvesni dugoročni rasplet tekuće drame u Egiptu i Jemenu – dve zemlje na kapijama vitalnog globalnog pomorskog puta kojima dnevno putuje preko 5,5 miliona barela nafte (koliko sada proizvode Irak i Brazil zajedno) – izaziva košmar na svetskim berzama, ali i u prestonicama država naftom i gasom prebogatog regiona.

Narodni nemiri već su zakazani za 12. februar u Alžiru, za 14. februar u Bahreinu i 17. februar u Libiji, prenosi magazin „Forbs”.

Egipatska kriza brine nas sve, izjavio je u petak šeik Abdulah bin Zajed al Nahijan, ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ustanak u Egiptu najavljuje preoblikovanje Srednjeg istoka, procenjuje Abdulah Mohamadi, bivši ambasador Irana u Sudanu u autorskom tekstu u dnevniku „Teheran tajms”.

Kurs ovih promena i moguće promene režima transporta nafte duž arapskih tačaka zagušenja otvoreno brinu svetske berze strateških sirovina.

 

Izvor: www.politika.rs