Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zajednički projekat dve luke - srpski izlaz na more

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SREMSKA MITROVICA - U Sremskoj Mitrovici početkom marta biće otvoren srpski izlaz na more. Prva faza izgradnje zajedničkog projekta sremskomitrovačke luke Leget i luke Rijeka je završena.
Kroz "Panonska vrata" u Sremu do "Jadranskih vrata" u Rijeci do kraja godine, u oba smera biće prevezeno oko 10 hiljada kontejnera sa robom.
U "Panonska vrata" u prvoj fazi investicije je uloženo oko pet miliona evra.
Osim onih koji će tu naći posao, korist bi pre svega trebala da ima privreda i potrošači, jer se iz Rijeke oko 60 odsto svih pristiglih kontejnera otprema u Srbiju, a otvaranje "Panonskih vrata" sniziće troškove trasporta.
Dizalice, pristigle iz Rijeke, već su na terminalu, a po rečima direktora luke Leget Zorana Nešića, koliko sutra mogu se uključiti u takozvani multimodalni transport, koji podrazumeva kombinovani prevoz robe brodom, vozom i kamionima. Problema je bilo u usklađivanju železničkog saobraćaja, naglašava Nešić, ali je to sad rešeno, a do kraja nedelje biće poznati i cenovnici za transport i usluge.
Otvaranje "Panonskih vrata" i u gradu na Savi prepoznato je kao dobra investiciona prilika.
Po rečima gradonačelnika Branislava Nedimovića očekuje se da uz Luku, posao u špediterskim i preduzećima za prevoz nađe oko 300 ljudi.
Nedimović kaže da će grad pokušati da pronađe i dodatne lokacije blizu luke (imaju već jednu u planu), gde će biti izgrađeni takozvani biznis inkubatori.
"Tako ćemo špediterima i prevoznicima, ali i drugim preduzećima, pod povoljnim uslovima ponuditi poslovni prostor, kako bi se i oni "nakačili" na Panonska vrata", kaže Nedimović.
Od "Jadranskih" do "Panonskih" vrata kontejneri će stizati u blok kompozicijama dugim pola kilometra, a korist će imati i železnice dve države.
U Legetu veruju da će i izvoznici iz Srbije prepoznati "Panonska vrata" kao brz i jeftin izlaz u svet, interes su već iskazali izvoznici malina.
Ako bude ekonomskog interesa, između Panonskog i Jadranskog mora, prema uslovima ugovora dve lukem roba će vozom i kamionima ploviti bar naredne dve decenije.

 

 

Izvor: www.seebiz.eu