Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Oteti mornar: Ženo, ne znam kad ću kući

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SOMALIJA - Mornar iz Srbije kojeg su pirati zarobili u Somaliji 30. oktobra prošle godine u Adenskom zalivu u Indijskom okeanu zajedno sa još 23 člana posade tankera “Polar” javio se pre dva dana porodici. “Ženo, dobro sam, ali ne znam kad ću kući”, bio je početak razgovora koji je trajao tridesetak sekundi.

Sa piratima, kako je to praksa bila do sada, pregovara i otkup plaća osiguravajuća kuća kod koje je osiguran oteti brod. Obično pirati dobiju sumu koju traže, ne diraju teret i posadu na brodu i ti pregovori traju do nedelju dana. Ipak, pregovori traju već pet meseci, a pirati retko dopuste mornarima da se čuju sa porodicama.

- Ženo, dobro sam. Ima dovoljno hrane, ne maltretiraju nas, ali su pregovori vrlo neizvesni. Ne znam kad ću kući, čuvajte se dok ne dođem - rekao je srpski mornar u kratkom telefonskom razgovoru svojoj ženi.

Tanker „Polar“, koji je plovio pod panamskom zastavom, napali su naoružani pirati 30. oktobra ujutru, na oko 1.000 kilometara od obale Somalije. Brod je prevozio 72.825 tona nafte iz Sankt Peterburga u Singapur, kada su ga presrela dva motorna čamca sa naoružanim piratima. Mornar iz Srbije se sa još trojicom Crnogoraca ukrcao na brod u Luci Bar dve nedelje pre otmice.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ističu da su u stalnom kontaktu sa grčkom kompanijom „Paradise navigation SA“ koja je zaposlila mornara.

- Pregovori traju i mi stvarno nemamo predstavu kad će se to završiti. Najvažnije je da je on dobro i očekujemo ubrzo njegovo oslobađanje - kažu za „Blic“ u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kompanija „Hemosan rsd šip menadžment“, koja je i zaposlila mornara iz Srbije, ne želi da otkrije njegov identitet zbog bezbednosti, niti žele u ovoj kompaniji da pričaju o otmici, već samo napominju da se radi o iskusnom mornaru.

 

Izvor: www.blic.rs