Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Grize bela riba

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vetar, led i blato otežavaju ribolov na mnogim vodama, ali uporni ribolovci i u takvim uslovima imaju uspeha, naročito na zapadu i jugu Srbije.
Ulovi smuđa na Dunavu kod Smedereva su mršavi, a nije bolje ni na terenima oko Kostolca, Rama i Velikog Gradišta. Iako u golubačkim marinama još ima leda, babuška se lepo peca, naročito tokom sunčanih dana, kada ovde ima mnogo ribolovaca. Kod Starog Kostolca na Toploj Mlavi nema dešavanja. Na Peku se skobalj lovi slabije nego početkom meseca, ali još grize u blizini Kučeva.

Na Resavi kod Svilajnca radi sitan skobalj. Gružansko jezero je većim delom zaleđeno pa ribolovaca nema, baš kao ni na kragujevačkim akumulacijama Šumarice i Bubanj. Mršavo je i na većini terena na Velikoj Moravi, gde su se ulovi sveli na ponekog skobalja, buborka i klena, koji su se javljali uglavnom na ušćima pritoka. Klen je nešto bolje radio na Lugomiru, iznad fabrike kablova.

Bogato kod Ljubovije

Bolji ulovi su izostali i na vodama na području Kruševca, na Zapadnoj Moravi se lovila samo sitna bela riba, naročito kod splava u Jasici, gde je bilo najviše ribolovaca.

Solidne ulove skobalja zabeleženi su u Beloj Vodi, Kukljinu i Mrzenici, kao i na ulivu Pepeljuše. Krupan klen se javljao na Južnoj Moravi kod Stalaća, a kraj mosta u Đunisu je radila bodorka. Na jezeru Ćelije ima mnogo ribolovaca, ali su ulovi slabi. Klen je hvatan na Rasini u Grabaku, Kupcima, Šavranima i Mudrakovcu, kao i na Zapadnoj Moravi kod Vrnjačke Banje.

Zimovnici oko Kraljeva nisu naročito izdašni, ali je kod „Magnohroma", Grdice i Popovića moglo da se uhvati između pet i deset solidnih skobalja. „Nosonja" se javljao i na Ibru, u centru Kraljeva i kod Mataruške Banje.

Uprkos otapanju snega na planinama, Kolubara je u valjevskom kraju još bistra, ali su ulovi mršavi. Pokoji skobalj se mogao dobiti kod Plavog mosta, u Mlađevu i Slovačkom jazu, a u Pepeljevcu su se javljali klen i mrena.

U viru Talpe, na Zapadnoj Moravi kod Čačka, po svemu sudeći više nema ribe, jer su je pojeli i rasterali kormorani! Poneki skobalj može da se dobije ispod brane kod terena Borca. Na Međuvršju, kod „Lanterne", peca se samo sitan „karaš„.

Na Drini kod Loznice riba slabo radi. Na Zvorničkom jezeru u Velikoj Reci i Amajiću se love skobalj, plotica, jez i krupan klen. Odlične rezultate u pecanju skobalja beležimo na Drini kod Ljubovije, na lokalitetima Katića rupa, Olupina i kamenolom. Na revirima u okolini Bajine Bašte bela riba slabo radi.

Najezda kormorana

Na Timoku i ostalim manjim vodotocima u istočnoj Srbiji nije bilo ozbiljnijih ulova.

Nije bolje ni na Dunavu, bela riba je slabo radila čak i kod Vajuge, a pokoji smuđ je, uz dosta truda, mogao da se dobije jedino kod Kladova i Golubinja.

Riba je slabo radila i na Nišavi kod Niša, na lokalitetima Žuta stena i Donja Vrežina. Bovansko jezero je delimično zalađeno i slabo posećeno.

Skobalj je ponovo proradio na Južnoj Moravi u blizini Guberevca, Jelašnice i Čečine, a sitniji primerci grizu i na Jablanici kod Šilova i Konjina. Klen se javljao oko Dobrotina i Grdelice, a bodorka kod Čečine, Malošišta i Belotinca. U Grdeličkoj klisuri i na terenima oko Lokošnice borave ogromna jata kormorana, koja svakodnevno proždiru velike količine ribe. Na Bistrici u pirotskom kraju hvatani su skobalj i klen, a kod gradske tvrđave je pao i „nosonja" od 2,2 kilograma!

Gicine čarolije

Čak i u danima kada se većina ribolovaca žalila na aktivnost ribe na Drini, Goran Radović Gica iz Arilja, naš proslavljeni reprezentativac i neprevaziđeni majstor plovka, ostvarivao je sjajne ulove krupne bele ribe, kad god bi izašao na vodu. Ove dve plotice maestro Gica je uhvatio 12. februara, na terenima ispod Bajine Bašte.