Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uređenje korita Baričke reke

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Uređenje korita Baričke reke, koje je počelo u novembru prošle godine, odvija se i tokom zimskog perioda.

Tokom prošle godine dve poplave su pogodile stotinak domaćinstava na ovom području, prouzrokovale ogromnu štetu i ugrozile puteve duž toka Baričke reke, kao i saobraćaj na Obrenovačkom putu.

- Posle dve velike poplave u 2010. godini imali smo sastanak sa lokalnim stanovništvom na kom smo izneli predlog rešenja problema oko imovine i postigli dogovor o početku realizacije samog projekta. Naišli smo na saglasnost žitelja Bariča i Male Moštanice i ubrzo smo krenuli u postupak rebalansa budžeta i dobili saglasnost Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. JP za izgradnju Obrenovca je sklopilo ugovor sa izvođačem radova i počeli su prvi radovi. Radilo se i tokom zime, mada je to obično period kada radova nema. Za to vreme izliveni su betonski elementi koji su sastavni deo projekta, tako da će se tokom sledećih meseci oni pakovati i radiće se na čišćenju korita reke. To će ubrzati posao jer je važno da preduhitrimo poplave koje mogu biti uzrokovane padavinama koje očekujemo na proleće - rekao je predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić.

U prvoj fazi projekta uređenja sliva Baričke reke radi se saniranje korita od mosta na Beogradskom putu do 4.430. metra toka. Projektom je predviđeno da se radi betonsko dvogubo korito. Malo korito biće duboko oko pola metra i njime će voda proticati tokom većeg dela sezone, kada Barička reka nije bujični potok, već normalno protiče. Za ekstremne situacije, kojih je prošle godine bilo zbog obilnih padavina, koristiće se veće korito koje će biti obloženo betonom. Projektom je predviđena izrada 11 kaskada koje će služiti da uspore rečni tok, a kada se urade retenzije koje su na teritoriji opštine Čukarica, zaštita od poplava će biti potpuna.

Za uređenje Baričke reke iz opštinskog budžeta izdvojeno je oko 200 miliona dinara za četiri kilometra proširenja i betoniranja korita.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs