Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Iran ratnim brodovima pokazuje moć u regionu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prolazak dva iranska ratna broda kroz Suecki kanal iranski funkcioneri su ove nedelje pozdravili kao prekretnicu u težnjama ove zemlje da preuzme veću ulogu na moru, dok Silvan Šalom, zamenik izraelskog premijera, tvrdi da Iran trenutkom koji je odabrao za prolazak upućuje nedvosmislenu poruku da pokušava da proširi svoj uticaj u regionu.

„Cilj je da se liderima arapskog sveta da do znanja ko je novi lider na Bliskom istoku“, smatra Šalom.

Njegove primedbe su najnovije u nizu osuda izraelskih funkcionera koji kretanje iranskih brodova kroz Suec karakterišu kao zabrinjavajuću provokaciju u vreme nemira i zaoštravanja napetosti na Bliskom istoku.

Fregata “Alvand”, jedan od nastarijih od ukupno pet brodova iranske flote, prvi je ratni brod te zemlje koji je od Islamske revolucije 1979. uplovio u Sredozemno more. Ova fregata, koja je izgrađena 1968. i vapi za popravkama, plovi ka sirijskoj luci Latakija, u misiji obuke mornara, a prati je logistički brod.

Iranska mornarica je prošle godine svoj najnoviji razarač “Jamaran“ angažovala u borbi sa somalijskim piratima u Arapskom moru, a jedan njen razarač je nedavno bio upućen i u misiju na Šri Lanki.

Brigadni general Abdulrahman Musavi, zamenik glavnokomandujućeg iranske armije, izjavio je, kako prenosi IRNA, da je prolazak kroz Suec uspešno izveden “milošću božjom”, dok je zabrinutost izraelskih zvaničnika odbacio kao “negativnu propagandu”.

Izrael i SAD optužuju Iran i Siriju za pružanje podrške Hezbolahu, militantnoj libanskoj grupaciji koja je 2006. ratovala sa Izraelom.

Izraelski ratni brodovi su kroz Suecki kanal prolazili u okviru misija u Crvenom moru, a izraelsko vojno rukovodstvo je 2009. otkrilo da je mesec dana ranije, u okviru vojnih vežbi, kroz kanal prošla i jedna podmornica, što je u to vreme shvaćeno kao upozorenje Iranu.

 

Izvor: www.blic.rs