Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Grade most preko kanala i svetionik

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Gradske vlasti će narednih godina, osim zidanja novog „Žeželjevog mosta“ i mosta na stubovima Franca Jozefa, napraviti i projekat mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav na samom ušću u Dunav.

Skupština grada je na poslednjoj sednici usvojila regulacioni plan ovog mosta koji će prvenstveno biti infrastrukturni. On je prvobitno planiran za vodovodne, kanalizacione i druge instalacije koje je potrebno prebaciti sa jedne na drugu stranu kanala, a tokom projektovanja je odlučeno da mu bude i pešački most. On će biti korišćen i za prelazak biciklista, a u slučaju potrebe i za vozila hitnih službi. Planom je predviđeno da most bude dugačak oko 165 metara i širok šest metara. Kolski pristup prostoru oko mosta biće omogućen sa raskrsnice Beogradskog keja i Ulice Bajče Žilinskog.

Međuprostor od raskrsnice do mosta površine skoro tri hektara na samom ušću kanala u Dunav, neposredno posle „Danubijusa“, osim za šetnu stazu, namenjen i za izgradnju hotela i svetionika.. U regulacionom planu nije tačno određena visina svetionika sa panoramskim liftom, kao ni hotela sa najviše pet spratova i to će detaljno biti urađeno u predstojećem arhitektonskom konkursu koji će grad raspisati verovatno 2010. godine.
Gradske vlasti nemaju tačan plan kada bi radovi na gradnji mosta i okolnih objekata mogli da počnu, a procena govore da je za gradnju mosta potrebno oko dva miliona evra.