Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sneg rasterao ribolovce

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Dunavu kod Kostolca i dalje nema ulova vrednih pomena, a nije bolje ni na nizvodnim terenima. Kako saznajemo u gradištanskoj prodavnici „Lov i ribolov", malobrojni varaličari koji povremeno izlaze na gradski kej kažu da smuđ nije aktivan i jedina dobra vest sa ovih terena stiže iz golubačke marine, gde je ponovo proradila babuška, pa tu i pored lošeg vremena svakodnevno peca dosta ribolovaca.
Sneg je obeshrabrio čak i najupornije ribolovce iz Požarevca i okoline, pa na ovim terenima nema pecanja, kažu nam u prodavnici „Kod dva soma". Slađan Nikolić iz Rabrova javlja da je vodostaj Peka u porastu, skobalj i klen nisu aktivni, a voda nizvodno od Blagojevog kamena ima čudnu žutu boju. Resava kod Svilajnca se ponovo izbistrila, ali se pokoji skobalj još može prevariti na hleb, kaže Darko Milošević.

Mršavo je i na većini terena na području jagodinske i ćuprijske opštine. Dobrih ulova sitne bele ribe bilo je samo u poznatom zimovniku kod Miloševa, gde se mogla prevariti i poneka mrena, rekli su nam plovkaroši koji su sredinom sedmice odlazili na ovaj revir. Dan uoči porasta Zapadne Morave protekao je u znaku odličnih ulova skobalja na terenima u blizini Kraljeva. Vodostaj se brzo stabilizovao, ali je i skobalj „utanjio", kaže Dragan Zdravković, i dodaje da najuporniji i po snegu uspevaju da uhvate između pet i deset pristojnih primeraka, na prirodnu i veštačku travu. Slične rezultate u lovu bele ribe postizali su i plovkaroši koji su posećivali terene oko Kruševca, Trstenika i Vrnjačke Banje.

Solidnih ulova bilo je i na Ibru u centru Kraljeva i Mataruškoj Banji, gde se „nosonja" pecao sa promenljivim uspehom.

U zavisnosti od vodostaja i vremenskih prilika, ova riba se hvatala i na Kolubari u valjevskom kraju, kod Plavog mosta, u Divcima, Mlađevu i ostalim zimovnicima na ovom delu reke, saznajemo od Vladimira Koprivice.

Sava kod Šapca je ponovo u porastu i bez ribolovaca. Na Mišarskoj šljunkari tokom većeg dela prošle sedmice nije bilo leda, pa smo registrovali povremenu aktivnost babuške i deverike, ali i grabuljaša i nesavesnih kolega koji pecaju štuku, a ribočuvari su pronašli i nekoliko mreža.

Na Dobravi može da se uhvati do pet kilograma bele ribe, uglavnom krupatice i bodorke. Na Cerskom kanalu se i dalje dobijaju klen i bodorka, a na Savici se javljao i bandar, javlja Dragiša Andrić iz Šapca.

Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija" kaže da na Drini nije bilo bogzna kakvih ulova.

Nišava je i pored padavina mala i bistra, pa su ulovi mršavi, kaže Miki Radojičić, koji dodaje da je vodostaj Južne Morave u niškom kraju u porastu, pa je sitniji šljivar ovih dana bolje radio od skobalja. Na Bovanskom jezeru sitna žutooka grize kod vijadukta, na crviće.

Južna Morava i njene pritoke u leskovačkom kraju su u porastu, pa se poneki skobalj i mrena mogu uhvatiti samo „na ček", laganom dubinkom i fider tehnikom. Jedino je u Grdeličkoj klisuri bilo dobrih ulova sitne mrene, kojoj zamućenje Južne Morave nimalo ne smeta. Na kedera se javljao i smuđ, izveštava Bratislav Kodalović iz Leskovca.

Može i na fider!

Premda većinu ribolovaca koje ovih dana možemo videti na rekama i dalje čine kolege „naoružane" bolonjezima i petljašima, u zimskom ribolovu sve češće uživaju i fideraši, koji po ulovima neretko pariraju čak i verziranim plovkarošima. U to se možete uveriti ako u „Ribolovu" br. 266 pročitate zanimljiv prilog Nišlije Mikija Radojičića o noćnom „fiderisanju" skobalja na Južnoj Moravi.    (a. r.)

 

Izvor: www.pressonline.rs