Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Berezovski ostao bez dve jahte u Francuskoj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PARIZ - Francuske vlasti zaplenile su dve jahte koje se, kako tvrde, nalaze u vlasništvu ruskog milijardera Borisa Berezovskog na osnovu zahteva tužioca u Moskvi koji su protiv njega pokrenuli sudski postupak zbog pronevere, pranja novca i kriminalnog udruživanja.
Jahte su oduzeli istražni sudija iz Grasa, na jugu Francuske i francuska policija u prisustvu dvojice ruskih sudija. Prema navodima britanskog "Telegrafa", jedna jahta je duga 49 metara, dok je druga znatno manja. U trenutku kad su oduzimane na njima nije bilo posade.

Za sad se ne zna što će biti sa brodovima - da li će biti odvezeni u Rusiju ili će ostati u Francuskoj. "Pitanje je šta će se dalje desiti. Jahte bi preko Crnog mora mogle biti vraćene u Rusiju, ili pak ostavljene ovde", izjavio je lokalni tužilac Žan-Mišel Kalijo.

S druge strane, Berezovski, koji je dobio političko utočište u Londonu, rekao je ruskoj agenciji Interfaks da on nema jahte u Francuskoj i dodao da u toj zemlji nije bio nijednom u poslednjih deset godina. Francuski pravni izvor kaže da nije isključeno da ta dva broda nisu nominalno vlasništvo odbeglog ruskog tajkuna već da mu pripadaju preko povezanih kompanija.

Pored jahti, čija je vrednosti procenjena na 20 miliona dolara, Berezovski u Francuskoj poseduje i vilu u blizini grada Antriba. Nekaleko od nje nalazi se kuća ruskog bogataša Romana Abramoviča, podseća britanski list.

Berezovski se obogatio tokom postsovjetske privatizacije ‘90-ih, da bi 2000. pobegao iz Rusije pošto se razišao sa Putinom. Pravosudnim organima postao je zanimljiv u drugoj polovini 1990-ih, nakon prisvajanja deviza kompanije "Aeroflot" od strane švajcarske kompanije "Andava", čiji je jedan od glavnih akcionara. Sud u Moskvi je 2007. utvrdio njegovu krivicu za otuđenje 5.375.000 evra od aviokompanije i u odsustvu ga osudio na šest godina zatvora.

Ruski sudovi planiraju da od Berezovskog izdejstvuju vraćanje više od 1,5 milijardi evra najvećem ruskom proizvođaču vozila "Avtovazu", za čiju je pljačku juna 2009. zajedno sa Julijem Dubovom osuđen u odsustvu na 13 godina zatvora. Dubov je takođe u Velikoj Britaniji, od koje je Rusija više puta tražila ekstradiciju Berezovskog, ali do sada nije dobijala pozitivan odgovor.

 

Izvor: www.blic.rs