Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Grčki brod dovezao do Malte Srbe iz Libije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Grčki brod Santorini sa 117 građana Srbije, koji se evakuišu iz Libije, uplovio je juče u luku na Malti.

Putnici su tokom dana, vanrednim letom Jata, vraćeni u Beograd. Crnogorski brod Sveti Stefan, sa 170 ljudi iz Srbije, na putu je prema Baru.

Brod Sveti Stefan će danas posle podne stići u crnogorsku luku Bar, gde će putnike dočekati predstavnici ambasade Srbije i proslediti ih za Beograd:

U Tripoliju ima još nekoliko manjih grupa radnika iz Srbije, koje Ambasada Srbije upućuje da redovnim linijama napuste Libiju.

Iz Bengazija 24 radnika su prebačena turskim brodom u Marmaris, odakle su se, preko Istanbula, juče stigli u Beograd.

Britanski vojni avion prebacio je 11 naših radnika za London i oni su avionima Jata vraćeni za Beograd.

Srpski državljani su evakuisani i avionima iz Austrije, Rumunije, Velike Britanije i Španije, kojima su te zemlje prevozile svoje građane.

Sveti Stefan plovi ka Malti

Crnogorski brod "Sveti Stefan" koji je isplovio iz libijske luke Ras Lanuf, promenio je juče maršutu i umesto ka Baru plovi ka Malti gde će iskrcati 148 državljana Rusije, Ukrajine i Uzbekistana evakuisanih iz Libije.

Promenu marušute i iskrcaj putnika na Malti tražilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije koje je zakupilo brod.

Brod koji je preksinoć isplovio iz Ras Lanufa s 407 putnika iz 18 država sveta u glavni grad Malte Valetu trebalo bi da uplovi u sredu ujutro oko 6 sati, kazao je direktor putničke agencije Barske plovidbe Rade Radoman.

Na brodu "Sveti Stefan 2" je i 128 državljana Srbije, 34 crnogorska državljanina, 36 Filipinaca i 26 Tajlanđana, 12 državljana BiH, kao i državljani Italije, Hrvatske, Kine, Slovačke, Poljske, Bugarske, Austrije, Nemačke, Kosova i Tunisa.

 

Radoman je precizirao da će se u Valeti iskrcati 134 ruska državljanina, 13 Ukrajinaca i jedan državljanin Uzbekistana i dodao da, za sada nema nagoveštaja, da li će u glavnom gradu Malte ostati još neko od putnika "Svetog Stefana 2".
"Odmah nakon iskrcaja dela putnika, brod kreće ka Baru gde treba da stigne za dan i po, ukoliko vremenske prilike budu povoljne", kazao je juče Radoman.

 

Završena evakuacija državljana Hrvatske

Evakuacija državljana Hrvatske koji su želeli da napuste Libiju uspešno je završena, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković.

Jandroković je rekao da su iz Libije evakuisana 404 državljanina Hrvatske i 51 stranac, među kojima i državljani Srbije i Crne Gore. Ministar je naveo da su hrvatskim državljanima pomogli i Austrija, Bugarska, Crna Gora, Italija, Srbija, Mađarska, Nemačka i SAD.

Jandroković je rekao da će večeras u Zagreb doputovati poslednji čarter-avion sa 27 radnika firme Crosca. Prema rečima ministra, na radu u Libiju ostalo još četvoro državljana Hrvatske koji ne žele da napuste tu zemlju, ali će i njima biti pružena pomoć ako im to zatreba.

U Libiji je pred krizu bilo oko 500 državljana Hrvatske, od kojih je 380 radilo preko hrvatskih firmi, 50 u stranim firmama, a ostali imaju dvojno državljanstvo.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs