Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počinje prolećna sezona - Rade bela riba i babuška

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Dunavu kod Kostolca i dalje nema nikakvih dešavanja, ali zato iz golubačkog kraja već danima stižu lepe vesti. Kako saznajemo od Zorana Perića iz gradištanskog „Lova i ribolova", u Vincima se odlično peca krupna babuška, na plovak i laganu dubinku.
Ulovi su najbolji tokom toplih i sunčanih dana, kada je i gužva najveća. U požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma" kažu da na Toploj Mlavi još nema dešavanja.

U znaku skobalja

Na Kostolačkom dunavcu primećeni su ribolovci koji su pod okriljem mraka lovili smuđa u zabrani, pa je bilo dosta posla za ribočuvarsku službu. Od Darka Miloševića saznajemo da se na Resavi u Svilajncu peca sitan skobalj.

U zimovniku na Velikoj Moravi kod Miloševa dobro se lovi skobalj, a javi se i pokoja mrena. Dobra mesta su gotovo neprestano zauzeta, a neki ribolovci na vodu dolaze oko ponoći?! Solidne ulove bele ribe registrovali smo i na ušću Ravanice i kod Gornjeg Vidova, dok se klen dobijao u srednjem toku Resave i na Lugomiru, javio nam je Vaso Spasojević iz Jagodine.

Skobalj i dalje grize na Zapadnoj Moravi. Dragan Zdravković iz Kraljeva kaže da ulovi nisu bogati kao u januaru i februaru, ali uporni i dalje solidno prolaze u zimovnicima kod Oplanića, Grdice i Popovića. „Nosonja" se hvatao i na Ibru u centru Kraljeva i kod Mataruške banje. Slično prolaze i kolege koje pecaju na moravskim revirima na području Vrnjačke Banje i Kruševca.

Dragiša Andrić iz Šapca izveštava da se na Mišarskoj šljunkari, po lepom vremenu, uspešno hvataju babuška i bodorka. Još bolje vesti stižu sa Dobrave, gde zbog odličnih ulova bele riba ima sve više pecaroša.

Tabanovačka šljunkara daje bodorku i bandara, a slično je i na Savici u Drenovcu. Kod silosa se na fider hvataju deverika i krupatica, na dubokim mestima, na glistu. Na Zapadnoj Moravi kod Čačka riba već nedeljama slabo radi, pa ribolovci iz ovih krajeva sve češće odlaze na nizvodne terene.

Bolje na pritokama

Iako je Drina puna bele ribe, ulovi su ovih dana mršavi, saznajemo od Rajka Pavlovića iz „Belvija". On kaže da najviše ribe ima između Rogačice i Bajine Bašte.

Na Južnoj Moravi kod Mramora, u niškom kraju, skobalj je do pre nekoliko dana odlično radio, a javljala se i krupna mrena, ali je onda došlo do pomute, koja je presekla aktivnost ribe, javlja Miodrag Radojičić. Nišava je i dalje niska i bistra, pa bela riba slabo grize.

Bratislav Kodalović iz Leskovca kaže da su ulovi skobalja na Južnoj Moravi slabi. Ova riba mnogo bolje radi na moravskim pritokama, na Jablanici kod Živkova i Pečenjevca, Vlasini u blizini Stajkovca i Veternici kod Strojkovca. U Grdeličkoj klisuri se pecaju sitna mrena i klen, a većina stajaćica u ovom delu južne Srbije zbog jutarnjih mrazeva ponovo je pod ledom.

Smuđ u Kraljevu

Vest da je Kraljevčanin Danilo Stanar na Zapadnoj Moravi u blizini svog grada 5. marta uhvatio i u prisustvu ribočuvara pustio dva kapitalna smuđa uzburkala je ribolovačku javnost, jer se dugo smatralo da se „zubonja" još nije raširio na terene uzvodno od Trstenika. Više o ovom vrednom ulovu, ali i o naporima kraljevačkih ribočuvara da uvedu red na „svom" delu Zapadne Morave, možete čitati u „Ribolovu" br. 267, koji će se na kioscima pojaviti u sredu.

 

 

Izvor: www.pressonline.rs