Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Srbija ekološka mrlja na karti Evrope

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ekološka slika Srbije više je nego poražavajuća: imamo najzagađeniji vodotok u Evropi, Bor je najcrnja tačka zapadnog Balkana, a Pančevo, Loznica, Kragujevac, Smederevo i Beograd su tempirane eko-bombe.

BEOGRAD - Srbija je ekološka mrlja na mapi Evrope!
U našoj zemlji trenutno ima čak 440 detektovanih crnih ekoloških tačaka. Veliki bački kanal je zvanično najzagađeniji vodotok u Evropi, a regije oko Bora i Pančeva spadaju među najugroženije na Starom kontinentu. Samo u Beogradu je čak 150 izvora potencijalnih ekoloških i ljudskih katastrofa, a tu su i divlje deponije, opasan otpad, zatrovane reke, vazduh...

Sve ovo današnju Srbiju čini ekološkim zapećkom Evrope, iako je u usaglašavanju našeg zakonodavstva sa EU više od trećine zakona vezano za zaštitu životne sredine!
Kurir će u mesecima koji slede konstruktivno učestvovati u naporima države da promeni opštu ekološku svest stanovništva, a pogotovo srpskih privrednika, i „stražariti“ nad potencijalnim žarištima ekoloških havarija!

Veliki bački kanal

Veliki bački ili Kišov kanal deo je sistema Dunav-Tisa-Dunav. Dugačak je 118 km i povezuje Dunav (kod Bezdana) s Tisom (kod Bečeja). Ministarstvo životne sredine svrstalo ga je među tri crne tačke Srbije, a u EU je poznat kao najzagađeniji vodotok u Evropi.
Rafinerija Novi Sad

Ni posle 12 godina nisu sanirane posledice bombardovanja Rafinerije Novi Sad. Prilikom razaranja 1999. iscurilo je više od 70.000 tona sirove nafte, što je bila katastrofa svetskih razmera.
Bombe su tada izazvale sagorevanje sirove nafte, a toksične, kancerogene supstance dospele su u vazduh, zemlju i podzemne vode!

Beograd: Deponija opasnog otpada

Samo u Dunav između Zemuna i Grocke godišnje se izlije više od 200 miliona kubika nepročišćenih fekalnih voda! Godišnje se proizvede, koristi i uskladišti oko 1,2 miliona tona hemijskih materija, a samo 15.000 tona otpada u okviru registrovanih industrija, dok u Beogradu ima čak 150 crnih ekoloških tačaka.
Loznica: hemijske bombe

Dve godine posle velikog požara iz kruga lozničke fabrike Viskoza nije izmešteno oko 500 tona ugljen-disulfida, opasne i lako zapaljive materije.
U krugu Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK) u Loznici, u popucalim plastičnim i metalnim buradima, smešteno je više od 15 tona cijanidnih soli.
Pančevo: Benzen i sulfidi u plućima

Tokom 40 godina, koliko fabrike takozvane Južne zone rade, desilo se nekoliko desetina katastrofa koje su bukvalno urnisale južni Banat. Industrijsku zonu čini niz fabrika koje su izgrađene na samo 150 metara od najbližih stambenih objekata.
Zagađujuće materije:

Rafinerija nafte - čađ, benzen, toluen, merkaptani, sumpor-dioksid i ostali sulfidi.
Azotara - amonijak, azotni oksidi, azotna kiselina, ugljen-monoksid i ugljen-dioksid.
Petrohemija - vinilhlorid-monomer, etilen-dihlorid, živa, nafteni, fenol, hlor, hlorovodonik, merkaptani.
Bor: Sve je zatrovano

Prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, opština Bor najcrnja je ekološka tačka zapadnog Balkana. Tamo je sve zatrovano: voda, vazduh i zemljište, i to usled stogodišnje eksploatacije rudnika. Zbog zastarele tehnologije koncentracija sumpor-dioksida najviša je u Evropi i ne postoji nijedan parametar koji može da se poredi s bilo kojim drugim mestom u Evropi.


Izvor; www.kurir-info.rs