Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Radioaktivni oblak iz Fukušime iznad Atlantika

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oblak iz nuklearke Fukušima stigao je do zapadnog Atlantika, ali će njegova radioaktivnost biti veoma niska i bez uticaja na zdravlje ili okolinu, saopštio je danas francuski Institut za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbednosti (IRSN).

"Od juče, oblak pokriva skoro celu severnu Amerikuseveroistočni Sibir, a sada prelazi preko severnog Atlantika", navodi se u saopštenju i dodaje da je oblak stigao i do francuskih teritorija na Karibima i do istočnih obala Kanade.

Kako se kreće prema istoku oko severne hemisfere na velikoj visini oblak postaje sve tanji, a do Evrope doći će u sredu ili četvrtak, saopštio je IRSN, pozivajući se i na podatke francuske meteorološke službe "Meteo Frans".
"Očekuje se da će koncentracija cezijuma 137 u vazduhu kuda je prošao oblak biti izuzetno niska", navodi se u saopštenju i dodaje da će u Francuskoj taj nivo biti toliko nizak da se neće moći detektovati.

Cezijum 137 je dugoročni radioaktivno materijal koji je prouzokovao najgoru ekološku katastrofu u Černobilju 1986. godine. 
"IRSN se slaže sa američkom Agencijom za zaštitu čovekove okoline (EPA) da taj nivo radijacije neće imati uticaja na zdravlje i okolinu", navodi se u saopštenju. 
Usled razornog zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Japan došlo je do kvara na sistema hlađenja reaktora u atomskoj centrali Fukušima što je izazvalo bojazan od oslobađanja visokog nivoa radijacije. 
Delovi sistema za hlađenje u dva od šest reaktora nuklearne elektrane u "Fukušimi" ponovo su danas u funkciji, a nivo radijacije miruje, saopštila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
* U međuvremenu, radijacija je detektovana u mleku i povrću na farmama u blizini Fukušime, kao i u vodi u česmama u Tokiju.
Izvor: www.smedia.rs