Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Veslači konačno dobijaju novi dom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dugoočekivani radovi u Veslačkom klubu „Danubijus 1885”, inače prvom veslačkom klubu na prostoru bivše Jugoslavije, počeli su pre nekoliko dana a rušenje starog objekta privodi se kraju.

Prošle godine je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedio novac za izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smeštene kancelarije i čamci, koji su do sada stajali u neadekvatnim barakama.

 

- Klub je na ovoj adresi od 1930. godine a zgrada je poslednji put obnovljena šezdesetih godina prošlog veka. Osvajanjem medalja osamdesetih godina, aktuelizovana je priča o obnovi, no bez rezultata, a tako je bilo i devedesetih. Za nas je ovo trenutak koji su čekale generacije veslača - objašnjava direktor kluba Danilo Lučić, koji nije znao da kaže koliko je novca izdvojeno za izgradnju nove zgrade.

 

 

Veslački klub „Danubijus 1885” opstaje u teškim uslovima. Veslanje je sport za koji se u bogatijim zemljama izdvajaju velike pare a kod nas je to potpuno drugačije.

 

- Sportski klubovi su se po zakonu morali preregistrovati u udruženja građana i mi svake godine konkurišemo projektima. Jedino tako možemo da očekujemo neki novac od države, odnosno grada. Do sada smo dobijali otprilike milion dinara za godinu. To potrošimo na komunalije i plate u prva tri meseca a za ostatak se snalazimo kako bismo imali treninge - dodaje Lučić.

 

Veslanje je skup sport: dečji čamac staje oko tri hiljade evra a za odrasle oko deset hiljada evra. Vesla su takođe skupa a čamac u koji može da sedne osam veslača košta 30 hiljada evra. Kako Lučić kaže, „Danubius” koristi osmerac iz 1974. godine. 

 

 

- U klubu trenira 196 veslača a imamo preko pedeset čamaca od kojih je deset upotrebljivo. Naši čamci su drveni a u svetu se koriste plastični. Imamo jedan plastični čamac kupljen 2007. za Ivu Obradović koja je prošle godine bila šesta veslačica sveta a to joj nije jedina titula u karijeri - dodaje Lučić.U klubu se s posebno diče srebrnom medaljom koju je 1980. na Olimpijskim igrama u Moskvi osvojio Zoran Pančić. 

 

 

Dakle, veslači, čamci i sva propratna oprema dobiće u narednom periodu 1094 kvadrata novog prostora na Sunčanom keju 13.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs