Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Preminuo poslednji čuvar srpske podmornice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Smrću Ivana Miškovića, istorijska priča o prvoj i poslednjoj srpskoj podmornici preselila se u legendu. Vojni brod „Nebojša“ porinut 1928. a rashodovan 1955. godine

POSLEDNJI komandant i nekadašnji član posade podmornice „Nebojša“ Ivan Mišković preminuo je u Beogradu u 92. godini. Njegovim odlaskom je definitivno zaokružena priča o prvoj i poslednjoj srpskoj podmornici koju je Kraljevina SHS kupila u Engleskoj 1928. godine. Ivan Mišković bio je jedan od prvih članova ratne posade podmornice, i njen poslednji komandant, dok je bila u sastavu Jugoslovenske armije FNRJ.

Kraljevska vrhovna komanda je u Engleskoj kupila dve moderne podmornice - „Nebojša“ i „Hrabri“, i tamo poslala odabranu posadu na obuku. Posle uspešne obuke, prvih vožnji i ronjenja, naše podmornice su doplovile u Kotor 8. aprila 1928.

 - Doček podmornica bio je veličanstven. Prve pozdrave podmorničarima poslao je hidroavion, a zatim i cela flota kraljevske mornarice. Niko od Kotorana nije hteo da odveže podmornice sa doka da bi otplovile u plave dubine, pa je to učinila jedna lepa dama koja je šetala rivom - opisivale su novine ovaj istorijski događaj.

Kako je, u međuvremenu, Kraljevina SHS kupila još dve podmornice, mornarica je ušla u Drugi svetski rat sa četiri broda za ronjenje do dubine od 50 metara. . Od četiri kraljevske podmornice, samo je „Nebojša“ preživeo Drugi svetski rat.

Isplovio je iz Kotora 17. aprila 1941. za Grčku. Tokom rata, podmornica je plovila vrlo kratko pod jugoslovenskom zastavom i pod komandom britanske mornarice. Kada je oštećena početkom 1942, služila je u luci na Malti za obuku savezničkih protivpodmorničkih brodova i aviona. Maja 1942. godine, Ivan Mišković je zvanično postavljen za zapovednika „Nebojše“, sa zadatkom da čuva podmornicu.

U međuvremenu, veći deo posade podmornice „Nebojša“ raspušten je i premešten na druge dužnosti. Jedini jugoslovenski oficir koji je ostao na podmornici u luci Valeta na Malti, što je i bio preduslov da na podmornici i dalje stoji jugoslovenska zastava, bio je kapetan Ivan Mišković.

- Podmornica „Nebojša“ je otegljena sa Malte u Bari, a potom krajem avgusta 1945. dovučena u Split. Tokom 1946. izvršen je njen remont i podmornice a je zavedena u flotnu listu Jugoslovenske ratne mornarice pod novim imenom „Tara“ „801“. Jedno vreme bila je u Splitu, da bi naposletku bila prebačena u Pulu, gde je služila za obuku prvih posleratnih podmorničara - piše u mornaričkoj biografiji podmornice.

 Kapetan bojnog broda Ivan Mišković se oženio se Francuskinjom i dobio prvog sina, Mišela 1946, ali je ostao bez čina

- Komunističkoj vlasti moj otac je bio sumnjiv, pa je 1946. godine uhapšen i zatvoren kao kraljev oficir. Bio je u zatvoru tri meseca, oduzet mu je čin kapetana bojnog broda i degradiran je. Da bismo preživeli, otac je završio studije ekonomije i radio kao ekonomista. Međutim, u duši je Ivan Mišković bio i dalje podmorničar i komandant „Nebojše“., pri;a njegov drugi sin Petar, roćen 1950. godine.

Kada je podmornica „Nebojša“ 1955. godine povučena iz upotrebe, rashodovana, isečena i bačena u staro gvožđe, njen komandant Ivan Mišković bio je samo anonimni ekonomista u Beograd. On je jedini srpski oficir koji je bio kapetan kraljevske i komandant partizanske podmornice. Smrću Ivana Miškovića, poslednjeg komandanta srpske podmornice, istorijska priča o „Nebojši“ preselila se u legendu.

ORDEN ZA KOMANDANTA- MOJ otac je rehabilitovan posle šest decenija, kada mu je država Srbija 2004. godine uručila orden zasluga za narod. U međuvremenu, potomak poslednjeg komandanta podmornice piše knjigu, a RTS priprema televizijsku emisiju o „Nebojši“ i mom ocu - otkrio nam je Petar Mišković, koga smo telefonom pronašli u Parizu, gde je otišao po brata Mišela. Obojica će u sredu doći u Beograd da sahrane oca.

 Izvor: www.novosti.rs