Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

SPOR ZBOG JEZERA

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko Ledinačkog jezera, nastalog u kamenolomu na Fruškoj gori, spore se žitelji Starih Ledinaca i kompanija „Alas Rakovac" koja hoće da isuši jezero, nastavi eksploataciju kamena, a potom ponovo rekultiviše jezero

Vodoprivredna inspekcija je po prijavi Mesne zajednici Stari Ledinci zabranila isušivanje vode iz Ledinačkog jezera, nadomak Novog Sada, na Fruškoj gori, jer kompanija „Alas Rakovac" nema vodoprivrednu saglasnost da jezersku vodu ispumpava kroz potok, koji prolazi kroz selo.

„Alas Rakovac" planira da nakon ispumpavanja eksploatiše kamen. Nakon prestanka eksploatacija, planirani su rekultivacija i ponovo stvaranje jezera i turističko-rekreativnog kompleksa. Ispumpavanje je zaustavljeno do daljeg, a iz „Alas Rakovca" očekuju da će biti nastavljeno u skorije vreme, čim dobiju rešenje Republičke direkcije za vodu.

Omiljeno kupalište Novosađana

Ledinačko jezero nastalo je 1999. godine, kada je prestao da radi stari kamenolom, pa se zbog neispumpavanja vode stvorila vodena površina od 12 hektara, s prosečnom dubinom 25 metara. Potopljeni dubinski deo površinskog kopa postao je kupališna meka za Novosađane, a jedno vreme su se na ovom fruškogorskom biseru održavala i takmičenja u skokovima u vodu.

Gazda austrijski „Asamer"

Austrijska kompanija „Asamer holding" od 2001. godine radi u Srbiji. S „Lafaržom" je kupila cementaru u Beočinu, s tim da je „Asamer" sada većinski vlasnik, dok u oviru „Alas holdinga", ćerke kompanije, posluju „Alas Rakovac", „Zorka Alas kamen", „Zorka keramika" i „Zorka opeka". Od dolaska na srpsko tržište do kraja prošle godine, „Alas holding" je uložio 70 miliona evra i zapošljava 700 ljudi."Asamer" je u Austriji već rekultivisao nekoliko jezera u starim kopovima kamena.

Međutim, u leto 2006. godine obrušila se stena na divljoj plaži jezera, da bi naredne godine kupalište bilo zatvoreno, jer po proceni tadašnjeg Ministarstva nauke i zaštite životne sredine jezero krije mnoge opasnosti za kupače i preti da zbog podizanja nivoa vode potopi naselje nizvodno od pregrade. Od tada je „Alas Rakovac" započeo pripremne radove, iskopom rovova i postavljanjem cevi za ispumpavanje, pošto imaju odobrenje za eksploataciju kamena i projekat rekultivacije jezera.

Meštani su više puta protestovali zbog zatvaranja jezera i planiranog ispumpavanja, potpisivane su i peticije, ali ništa nije pomoglo da kupalište ostane. Iz „Alas Rakovca" tvrde da poseduju pet pravno validnih dokumenata koji se odnose na zatvaranje kopa kroz projekat rekultivacije, a čak tri akta nalažu ispumpavanje akumulirane vode. S druge strane, član Saveta MZ Stari Ledinci Radomir Delić ističe da je reč o pravnom nedostatku i da kompanija nije imala uslove da počne sa ispumpavanjem, pa je proces zbog toga i zaustavljen.

- Mi smo se žalili i Vladi Srbije na saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine koje su dobili, jer po tom rešenju nisu obavezni da urade projekat o proceni uticaja na životnu sredinu, što zvuči neverovatno, jer se radi o kopu. Žalba nam je odbijena i sad smo se žalili Vrhovnom sudu. Da su morali da rade procenu, ceo postupak početka radova bi se razvukao, što „Alas Rakovcu" nikako ne odgovara - rekao je Delić.

Iskop 500.000 tona kamena godišnje

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, kompanija očekuje da ispumpavanje traje između 60 i 90 dana. Kad je reč o izvlačenju kamena, koje bi trebalo da počne nakon ispumpavanja vode, „Alas Rakovac" je dobio količinsku dozvolu, a ne vremenski ograničenu. - Od početka rekultivacije, to će biti do 500.000 tona godišnje, ali tek po završetku ispumpavanja ćemo znati stanje i moći da pričamo o rokovima i količinama - rečeno nam je u „Alas Rakovcu".

Ali, u MZ Stari Ledinci su sumnjičavi.


- Priče o količinskoj dozvoli su samo obmanjivanje javnosti, i to nije istina. Dobili su dozvolu da do 31. decembra 2012. godine sve završe, odnosno da potpuno završe rekultivaciju i srede jezero za posetioce. Njima nije cilj rekultivacija, već im je interes samo količina kamena i oni neće voditi računa o rokovima. Nikog ne treba da iznenadi da 2012. godine traže produženje rok, jer navodno nisu sve radove priveli kraju - zaključio je Delić.

Nakon rekultivacije, poručuju iz „Alas Rakovca", jezero će biti potpuno bezbedno za kupanje, dno će biti očišćeno, a biće ugrađen i vodotaložnik za prečišćavanje vode. Posetioci Fruške gore imaće priliku da koriste sportsko-rekreativni centar. Sama rekultivacija podrazumeva proces, nakon zatvaranja rudarskih kopova pošumljavanja, ozelenjavanja i stvaranja uslova za povratak prirode i bezbedan boravak ljudi.