Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Luka Tošić preoteo Rambu prvo mesto u klasi jedrenja "optimist"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Prva ovogodišnja regata na Dunavu za male "krstaše" održana je od 8. do 10. aprila ispred Lida kod Zemuna, gde su tročlane posade iz cele Srbije u klasi Mikro nastupile u okviru državnog prvenstva.

Posle prva dva dana sa skoro olujnim vetrom od 19 metara u sekundi, koji je naneo velike štete na brodovima, u nedelju su bili idealni uslovi za dokazivanje veštine jedrenja, ali nedovoljno vetra, pa je trka prekinuta.

Najbolji plasman nakon šest održanih trka ostvario je mladi Luka Tošić iz Jedriličarskog kluba Gemaks, debitant u ovoj klasi, ali ne i početnik, pošto je prethodnih godina bio neprikosnoven u klasi "Optimist".

Nekadašnji šampion Balkana Antonije Pušić (alias Rambo Amadeus) ovog puta je morao da se zadovolji drugim mestom.

Od prošle sezone, u jednoj od najbrojnijih i najpopularnijih jedriličarskih klasa u Srbiji, voze se tri regate koje se boduju za prvenstvo države - jedna u aprilu, Evro Mikro Kup u junu i treća u avgustu.

Prve dve regate organizuju se kod Zemuna, a treća kod Golupca i sve su kriterijske sa najvišim koeficijentom (1,7).

Posle današnje, takmičare očekuju dve u junu - Kup Povetarca na Savi i šampionat Dunava kod Zemuna. U oktobru su planirani Jesenji Kup Gemaksa i prvenstvo Beograda na Savi.

Organizator današnjeg takmičenja u kojem je učestvovalo 15 brodova, Jedriličarski klub Zemun, opravdao je očekivanja dobrog domaćina, od organizacije regatnog polja, preko suđenja, do ishrane takmičara i druženja na klupskom šlepu.

Kalendarom Međunarodne asocijacije Mikro klase, ove godine je uključeno pet regata u Srbiji, što je veliko priznanje srpskom jedrenju.

 

Izvor: www.blic.rs