Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

„Plava magistrala” potencijal turizma

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dunav je za Novi Sad oduvek imao izuzetan značaj, pa nije ni čudo što dobija nadimak „Plava magistrala”. Upravo zbog toga, dominantan oblik turističke aktivnosti na Dunavu u Novom Sadu predstavlja kruzing.
On obuhvata plovidbu belim lađama na kojima je obezbeđen smeštaj i ishrana turista sa redovnim stajanjima u većim mestima radi izleta. Na tri pristana u našem gradu prošle godine iskrcalo se najmanje 15.000 turista sa 160 brodova, što je skoro duplo više nego lane. Turistički radnici očekuju da će u narednim godinama biti još više pristajanja brodova. 
U „Gradskom zelenilu” , koje upravlja jednim od tri pristana, očekuju da će sklapanjem novih ugovora sa kompanijama koje se bave kruzingom dovesti još više brodova i turista. Prema podacima sa sajta Turističke organizacije Novog Sada, u poslednjih nekoliko godina ustalila se cifra pristajanja, a kako navode na tri pristana bude preko 250 pristajanja turističkih brodova sa preko 35.000 turista godišnje, uz napomenu da je taj trend u stalnom porastu. Ovaj oblik turizma se odlikuje sezonskim karakterom, sa špicem u toku tri najtoplija meseca- jun, juli i avgust. Takođe, još jedna odlika ovog oblika turističkog kretanja je da ima sve odlike turizma trećeg doba i da najveći broj turista pripada ovoj starosnoj kategoriji. Kruzing putovanja na Dunavu u potpunosti organizuju strane turističke agencije, neke od većih i značajnijih agencija su: A&K, Viking river cruises, TUI, Uninjorld, General Tours, CIE Tours. Naš grad se u sklopu ovih turističkih aranžmana nalazi među aranžmanima koji obilaze srednji i donji tok Dunava.

 

 

Izuzev ovoga, u Novi Sad, dolazi sve veći broj turista na svojim privatnim jahtama, što ne čudi, s obzirom na sve bolju opremljenost pristaništa i marina za manja plovila u našoj zemlji. Grad se odlikuje velikim pristanišnim kapacitetom za manja plovila, a u 2009. godini pristalo preko 50 jahti, sa značajnom stopom rasta. Inače, u Novom Sadu postoji devet pristana za manje brodove, marina, koje su u potpunosti opremljene za prihvat turista, kao i servisiranje brodova, što podrazumeva snabdevanje gorivom, vodom, strujom i ostalim uslugama. Takođe, ove marine su dobro povezane sa svim delovima grada. Reč je o pristanu Kamenjar, privezište Ribarac, privezište Ribarsko ostrvo, privezište Dunavac, privezište Ribolovac, privezište Liman, privezište Vojvodina, privezište Neoplanta i privezište Danubius. Ono što predstavlja posebnu pogodnost za ovaj oblik turističkog kretanja je velika blizina okolnih mesta u kojima može da se pristane, kao i blizina kanalskog sistema Dunav-Tisa-Dunav koji u mnogome proširuje akvatoriju plovidbe i broj destinacija do kojih može da se dođe brodom.
Krstarenje do Sremskih Karlovaca

 

 

Nekada su u Novom Sadu organizovani izleti hidrokrilnim gliserima do Beograda i Đerdapske klisure. Međutim, zbog ekonomske krize i visokih troškova održavanja, ovaj oblik turističkih izleta u gradu više ne postoji. Međutim, turisti u ponudi imaju„krstarenje brodom do Sremskih Karlovaca.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs