Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Lepo za oko, dobro za ribe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Palić će ove godine biti uloženo 100 miliona dinara kako bi se nastavili poslovi iz prošle godine, ali dosadašnja poboljšanja uslova nisu privukla nijednog investitora.

Subotica – Nova fontana od nedelje uveče je u Palićkom jezeru, a vodeni mlaz upotpunjen je svetlosnim efektima i Ravelovom muzikom. Posetiocima Palića je lepa, a njenim stanovnicima – ribama je korisna, jer nije reč o klasičnoj fontani već o aeratoru, koji raspršavanjem vode ubacuje kiseonik u jezero kako bi se izbegao pomor ribljeg fonda.

Aerator najbliži turističkom delu obale pretvoren je u vizuelnu atrakciju a ostalih pet razbacano je po severnom delu jezera sa zadatkom da stvore, kako je objasnio Goran Gabrić, direktor preduzeća „Park Palić“, sigurnosnu zonu za ribe. Investicija od 900.000 dinara jedna je u nizu kojima će se ove godine nastaviti spasavanje jezera i smanjenje njegovog zagađenja.

– Zahvaljujući Ministarstvu za ekologiju, prostorno planiranje i rudarstvo i Ministarstvo za ekonomiju, i ove godine za Palić je izdvojeno 100 miliona dinara što će omogućiti istu dinamiku i tempo investiranja kao i prošle godine – rekao je Goran Gabrić na konferenciji za novinare.

U planu je nastavak radova na Ženskom štrandu, gde su do sada za prvu fazu uložena 32 miliona dinara, a očekuje se da sa dodatnih 30 miliona ona bude završena do kraja godine. Za Veliku terasu, koja 1. maja prelazi u ruke „Parka Palić“, biće izdvojeno 25 miliona dinara, što doduše predstavlja tek manji deo potrebnih investicija za završetak radova na ovom objektu koji se smatra centralnim za primenu „Master plana“ za razvoj turizma na Paliću.

Dok se doteruju ovi objekti pod zaštitom kao arhitektonski biseri u stilu secesije na obali jezera, neophodno je spremiti i infrastrukturu, a jedan od najvećih problema Palića, na kome se ubrzano grade vile za odmor, predstavlja nedostatak kanalizacije. Ove godine za to je odvojeno 10 miliona dinara, kako bi se nastavilo sa izgradnjom mreže u Vikend naselju i na delu koji treba da otpadnu vodu iz palićkih naselja odvodi na gradski prečistač, umesto, kao što je sada slučaj, u drugo zaštićeno jezero Ludaš. Prošle godine izgrađeno je tek oko 800 metara kanalizacije, ali je, kako objašnjava Gabrić, ulagano u izgradnju crpne stanice koja je preduslov za širenje mreže.

Još jedna bolna tačka Palića je upravo samo jezero. Pre godinu i po dana u rad je pušen novi prečistač otpadnih voda, pa ona sada više ne hrani azotom i fosforom jezerske alge koje zagušuju Palić. Međutim, jezerska voda još nije dovoljno čista, pre svega i zbog ogromnih količina mulja. Prošle godine je 7,5 miliona dinara plaćeno upumpavanje vode iz Tise, preko kanala Tisa–Palić, a ove godine spremaju se ponovo da primene ovu interventnu meru kako bi se ravničarskom jezeru dala „infuzija“ u vidu vode boljeg kvaliteta. Gabrić kaže da su zahvaljujući ovim merama krajem avgusta prošle godine analize pokazale da je voda bezbedna za kupanje. Šta je trajno rešenje za čišćenje jezera moglo bi da bude poznato nakon 15. jula, do kada Institut „Jaroslav Černi“ treba da uradi tehničku dokumentaciju za sanaciju.

I pored ovih ulaganja, na Paliću još nema investitora. Slovenačke „Terme Olimija“ prošle godine odustale su od izgradnje banjskog kompleksa na obali, govorilo se da je razlog finansijske prirode, ali nezvanično se moglo čuti da tada nisu bile zadovoljne stanjem vode u jezeru. Gabrić kaže da ih svakodnevno posećuju investitori koji konstatuju da je „Park Palić“ infrastrukturno najbolje pripremljen, ali niko od njih još nije potpisao nijedan ugovor o zakupu ili investiciji. Tako 15 parcela na obali jezera još uvek čeka investitore.

 

Izvor: www.politika.rs