Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

ODNETO 3,5 TONA UGINULE RIBE

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sa površine Palićkog jezera do juče u podne uklonjeno je oko 3,5 tona uginule ribe, uglavnom srebrnog karasa. Četiri ekipe rade punom parom iz čamaca, a tu su i traktori da se što više uginule ribe ukloni. Vremenske prilike juče su im išle naruku, pa su slabije isplivavali novi uginuli primerci. Procenjuje se da jezerom pluta još nekoliko tona uginulog karasa.

- Nešto je bolji dan, ima malo vetra, pa je i koncentracija kiseonika malo veća u odnosu na prethodne dane. U pomoć su nam pritekle ekipe „Gradske čistoće", Jedriličarskog kluba, DTD-a da bi što pre uklonile uginulu ribu - kaže Blagoje Lečić, biolog JP „Palić Ludaš„, i uverava da novog uginuća juče nije bilo, već da isplivavaju ranije uginuli komadi babuške.

Turistička sezona na Paliću je počela, ali se turisti mogu izbrojati na prste.

- Uginuće se u ovolikim razmerama nije dešavalo na jezeru i nadamo se da nas neće iznenaditi u jeku turističke sezone. Ovaj miris i prizor oterao je i ono malo gostiju što smo imali - rekao je Ivan Tikvicki, vlasnik ugostiteljskog objekta na obali jezera Palić.

Neprijatan miris koji se sve više širi zadaje glavobolje i ljudima koji decenijama žive na uz obalu jezera.

- Prekrstila sam se kada sam danas videla prizor na vodi. To je zaista žalosno. Vraćala sam se iz dućana i pomislila da plutaju papiri, prišla sam vodi i ostala bez reči. Od šoka jedva sam došla kući, a od tog mirisa mi je pozlilo toliko da sam morala da popijem rakiju - kaže Ljudmila Buljovčić, koja decenijama stanuje u vikend naselju, i dodaje: - Davno su jedne godine uginuli smuđevi i od tog vremena u jezeru više nema smuđa. Ni pecaroša više nema, svi vide kakva je situacija s jezerskom vodom. Šta da radim, živim ovde, kada smrad dođe do naše kuće, zatvorim prozore i čekam da prođe.

Juče se na obali palićkog jezera sunčala Livia Čanak, koja je previdela informaciju o pomoru ribe i krenula na jezero da provede slobodan dan.

- Nema nikoga, svi su pobegli. Ovako nešto ne bi smelo da se događa. Jako puno se priča o turizmu na Paliću, a jezero ne ispunjava ni najniže kriterijume. Nekada smo kao deca dolazili iz grada da se kupamo ovde, a danas ne može da se ostane uz obalu od uginulih, naduvanih riba koje plutaju površinom jezera. Kada sam već stigla, ostaću još koji minut, pa nazad u grad - kaže Livia Čanak.

Godinama dolazi do uginuća riba u jezeru. Građani ne mogu da veruju da ne postoji jeftiniji, jednostavniji način da se ribama obezbedi kiseonik dok ne budu završene milionske investicije kao što su prečistač i izmuljivanje jezera.

- Uduvavati vazduh u površinu od 560 hektara, koliko je jezero Palić, jako je skupo. Nema jeftinih varijanti. Kvalitetno aerisanje je izuzetno skupo. Nadam se da će u skoro vreme biti iznedren projekat izmuljivanja jezera koji će dati najobuhvatnije rešenje. Do tada nam je Bog na pomoći - kaže Lečić.

Prema njegovim rečima, nemoguće je i pomoću čamaca „promešati vodu" jer ima previše mulja koji se podiže i pri ovako visokim temperaturama čini sliku jezera još nepovoljnijom za život riba u njoj. 

Uginula riba odnosi se na ograđenu deponiju JP „Palić Ludaš„ u blizini jezera, tako da životinje ne mogu da joj priđu. Preko uginule ribu nasipa se sloj zemlje.