Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Most preko Kolubare zaglavio u livadi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Meštani sela Sedlara kod Valjeva poručuju da neće dozvoliti ni blokadu ni rušenje novosagrađenog mosta na reci Obnici, dok je na drugoj strani grada most na reci Kolubari završio u ćorsokaku.

Valjevo – Od svega što čovek radi i gradi tokom života ništa nije vrednije od mostova – govorio je nobelovac Ivo Andrić. U Valjevu ovakva poruka i tvrdnja trenutno su na pravom iskušenju. Naime, obnovljeni most na reci Obnici u selu Sedlarima, koji je pre dve i po godine pao pod teretom kamiona, rešenjem građevinske inspekcije, a po prijavi jednog od meštana, još pre tri meseca trebalo je da bude uklonjen, odnosno srušen. Istovremeno, na drugom delu grada, na reci Kolubari, nedavno je sagrađen novi most koji je zaglavio u takozvanom ćorsokaku, još uvek nikoga ne spaja i sa njega se može jedino u obližnju livadu.

Most, koji su mobom i dobrovoljnim prilozima, uz konstrukciju dobijenu od lokalne zajednice, sagradili meštani više od 100 domaćinstava valjevskog sela Sedlara sa zaseocima Rakići, Savići i Božići, u više navrata je imao svoju  proveru. Međutim, hoće li njegove dobre usluge biti i dalje na raspolaganju još se sa sigurnošću ne može reći. Milovan Rakić, meštanin Sedlara, koji tvrdi da mu je izgradnjom mosta uzurpirano 30 ari zemljišta, traži da mu gradska uprava za to isplati naknadu, odnosno obeštećenje od milion dinara. On zahteva ovakvu nagodbu uz mahanje rešenjem o rušenju koje je donela građevinska inspekcija zbog toga što su meštani most sagradili bez potrebnih dozvola i saglasnosti, i to na tuđem zemljištu.

– Spreman sam na toleranciju još najduže mesec dana, ali ako posle toga ne dođe do nagodbe i ispunjenja mojih zahteva, blokiraću prelaz preko mosta. Ne želim da se ruši jer ga i moja porodica svakodnevno koristi, ali isto tako neću dozvoliti da mi se otima očevina i dedovina. Za sve posedujem potrebne papire i u nekoliko navrata načelnik gradske uprave dobio je od nadležnog ministarstva instrukciju o urgentnom postupanju po donetom rešenju o rušenju. Ne mogu da prihvatim ni objašnjenje kako je suma koju tražim previsoka jer znam da je lokalna vlast za izgradnju sličnog mosta izdvajala po 10 i više miliona dinara a koji je služio za potrebe pet do šest domaćinstava, a u slučaju Sedlara u pitanju je preko 100 kuća i porodica koje svakodnevno koriste most. Još jednom ponavljam, sve ovo može da se razreši za pet minuta, ali gradskoj vlasti to ne pada na pamet – kaže Rakić, koji dodaje da je u međuvremenu došlo do zahlađenja odnosa sa jednim brojem meštana i komšija, jer je njih 19, kao i grad Valjevo, tužio sudu zbog ometanja poseda i učestvovanja u nelegalnoj izgradnji mosta za koji ne postoje potrebne dozvole i saglasnosti.

Milivoja Savića, meštanina Sedlara, koji se našao na spisku tuženih zbog učestvovanja u izgradnji mosta, pitali smo hoće li i kada doći do rešenja ovog spora. On smatra da su i pogača i nož u rukama gradske vlasti koja, kako kaže, ima preča posla od onog što se događa sa ljudima u selu koje je udaljeno pet kilometara vazdušne linije od njenih kabineta.

– Ako grad i njegove službe smatraju da treba da plate navedenu sumu, onda neka to i urade, ali ako neće, onda neka nađu način kako da nas poštede od stalnih pretnji o rušenju mosta. Mi ne želimo gospodinu Rakiću da onemogućimo pravo da dobije novac koji traži, ali isto tako ima indicija, koje treba lokalna vlast da proveri, da je sporno zemljište za potrebe izgradnje pruge Valjevo–Loznica jednom već isplaćeno. I pored našeg insistiranja da železnica to potvrdi ili demantuje, ona se jednostavno isključila iz ove priče – objašnjava Milivoje Savić, poručujući da meštani Sedlara neće dozvoliti ni po koju cenu da se blokira a kamoli sruši most.

Iako se poklonima, kako kaže narod, ne gleda u zube, nedavno sagrađeni most na reci Kolubari dobrim delom je dar „Puteva Srbije“ gradu Valjevu, mnogi su u njega pogledali, i to sa velikim čuđenjem. Ova lepa i korisna građevina kao da je bukvalno pala s neba, jer još uvek niti koga spaja niti kuda ide, jedino ako obližnja livada nije ta „zagonetna“ destinacija. Doduše, iz gradske vlasti kažu da će most čim bude novca biti od ključnog značaja za rasterećenje saobraćaja u gradu, kvalitetnije povezivanje buduće industrijske zone sa ostalim komunikacijama i naposletku da će doprineti regulaciji reke Kolubare. Kada će se neka od navedenih namena realizovati, niko se ne usuđuje preciznije da kaže, a most koji vodi u livadu je za sada jedinstvena građevina u valjevskom kraju.

 

Izvor: www.politika.rs