Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vanredna kontrola pangasijusa u Beogradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle pisanja našeg lista, veterinarski inspektori vanredno su kontrolisali ispravnost vijetnamskog soma na našem tržištu. – Rezultati u roku od sedam do deset dana.

Posle pisanja „Politikinog” „Potrošača” o sumnji u ispravnost kvaliteta pangasijusa, odnosno vijetnamskog soma na našem tržištu, inspektori Ministarstva poljoprivrede i trgovine krenuli su juče, zajedno sa ekipom našeg lista, u vanrednu kontrolu bezbednosti ove vrste ribe.

Kontrolisana je ribarnica firme „DTD ribarstvo” na Cvetkovoj pijaci u Beogradu, gde se fileti pangasijusa prodaju i u pakovanju i u rinfuzu, i u kojoj je, prema rečima zaposlenih, vijetnamski som najtraženija vrsta ribe. Uzorci fileta odneti su u laboratoriju Instituta za higijenu i tehnologiju mesa. Biće ispitani zdravstvena ispravnost vijetnamskog soma, prisustvo teških metala, radijacija, mikrobiološka ispravnost, prisustvo antibiotika, a rezultati će, kako kažu inspektori, biti poznati u roku od sedam do deset dana.

Sunčica Delić, veterinarski inspektor, koja je juče kontrolisala ribarnicu na Cvetkovoj pijaci, najpre je proverila dokumentaciju o uvozu pangasijusa u našu zemlju – ko je uvoznik, odakle roba potiče, koje je kontrole prošla..., a potom podatke sa papira uporedila sa natpisima na kutijama. Proveravano je i da li se smrznuta riba čuva na odgovarajućoj temperaturi, a potom su filetima pangasijusa napunjene dve kese, jer su uzorci potrebni najpre za analize, a potom i za eventualne superanalize, ukoliko se pokaže da sa ribom nešto nije u redu.

– Sve što smo mi sada proverili i što će biti ispitano u laboratoriji Instituta za higijenu i tehnologiju mesa već je urađeno na granici prilikom uvoza. Veoma je važno naglasiti da mi ispravnost svake pošiljke pangasijusa proveravamo pre nego što se dozvoli ulaz u našu zemlju – rekla je inspektorka Delić. A potrošači bi trebalo da znaju da je 20 odsto njihove težine takozvana glazura, odnosno kupljena riba kada se odmrzne biće 20 odsto lakša.

Njen kolega Milorad Ivančević, takođe veterinarski inspektor, rekao je da do sada nije bilo problema sa pangasijusom na našem tržištu.

– Sve količine koje legalno uđu u našu zemlju se proveravaju, ali kako bismo uverili potrošače da kupuju ispravne namirnice, organizovali smo i ovu vanrednu kontrolu. Mi u Beogradu imamo 42 veterinarska inspektora koji kontrolišu sve proizvode životinjskog porekla, a u skladu sa planovima redovno proveravamo i ribarnice – objasnio je Ivančević.

Dok je kontrola na Cvetkovoj pijaci trajala, kupci se nisu obazirali. Mnogi od njih pazarili su upravo pangasijus, a zaposleni u ribarnici potvrdili su da je ova riba najprodavanija vrsta. Zbog čega je tako, možda najbolje govori cena. Kilogram smrznutih fileta u rinfuzu može da se kupi za 339 dinara, a, kako kažu, kupci je vole i zbog neutralnog mirisa i zato što se prodaje u filetima bez kostiju.

Da podsetimo, sumnja u ispravnost pangasijusa na našem tržištu javila se pošto je ova riba bila pod znakom pitanja u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Belgiji, Norveškoj i Danskoj zbog toga što stiže iz doline vijetnamske reke Mekong, koja se smatra veoma zagađenom. Pre dve godine prodaja pangasijusa bila je zabranjena u Italiji, a prevara sa ovom ribom bilo je i na našem tržištu kada je vijetnamski som kupcima podmetan kao znatno skuplji filet ribe list.

 

Izvor: www.politika.rs