Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Splavovi na osnovu konkursa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mesta za postavljanje splavova u Beogradu konačno će biti raspodeljena putem javnog poziva. Raspisivanje se očekuje za 45 dana.

KO će postaviti splavove-restorane na beogradskim rekama, konačno će odrediti konkurs. Posle mnogobrojnih najava prethodnih godina, koje su nagoveštavale konačno uvođenje reda u ovu oblast, nadležni su rešili da stave tačku. U narednih 45 dana biće raspisan prvi javni poziv na kome će ugostitelji "raspodeliti" Savu i Dunav.

Iako se raspisivanje konkursa spominje pre početka svake letnje sezone, do konkretnih poteza do sada nije bilo. Međutim, usvajanjem novog Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, u oktobru prošle godine, Beograd je dobio veća ovlašćenja.

- Do sada je dozvole za postavljanje splavova izdavalo nekoliko institucija, a posle stupanja na snagu novog zakona, taj posao biće isključivo u nadležnosti lokalne samouprave - kaže Dejan Mali, član Gradskog veća. - Na poslednjoj sednici Skupštine grada, usvojili smo Odluku o postavljanju plutajućih objekata kojom je predviđen i plan gde se oni mogu "usidriti". Ostaje da Veće narednih dana usvoji pravilnik o raspisivanju javnog poziva i da se u narednih 45 dana konkurs konačno i raspiše. On će se, zasada, odnositi samo na splavove-restorane, marine i sportske klubove. Kada je reč o splavovima-kućicama, oni će sačekati usvajanja plana postavljanja, a potom će ići na konkurs. To znači da su oni trenutno "mirni".

Odluka koja je nedavno prošla Skupštinu grada predviđa da se dozvola izdaje na deset godina, a ona je i predvidela i taksu za postavljanje plutajućih objekata. U zavisnosti od zone, dnevno će se naplaćivati od 38 do 69 dinara po metru kvadratnom.

Na osnovu popisa, koji su zaposleni u "Beogradvodama" uradili prošle godine, na beogradskim rekama postoje ukupno 304 lokacije gde su postavljeni plutajući objekti.

- Na Dunavu postoji 109 mesta gde su postavljeni splavovi, od toga je 47 namenjeno ugostiteljstvu, marine su na 27 lokacija, pristani na 18, dok je splavova-kućica ukupno 11 a još šest je pridviđeno za privrednu delatnost - kažu u "Beogradvodama". - Na Savi postoji 195 lokacija za postavljanje splavova. Od toga je 151 na levoj obali, a 44 na desnoj. Najveći broj, tačnije, 65 splavova, je namenjen ugostiteljima, dok su splav-kućice postavljene na 46 mesta. Ostatak zauzimaju marine, pristani i objekti namenjeni privredi.

PLANIRANjE

 PRIČA o uvođenju konkursa za izbor "splavadžija" potekla je još pre pet godina. Potom je 2007. godine usvojen i plan za postavljanje plovnih objekata, ali od konkursa ništa nije bilo. O ovoj temi ponovo se govorilo posle leta 2009. godine, a nadležni su tada rekli da su hteli da izmene kriterijume za dodelu lokacija, što je odložilo konkurs.

 

Izvor: www.novosti.rs