Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Duga plovidba banatskih lepotana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U radionici Zorana Popadića, u selu Sakule, vredni majstori ručno prave glisere, čamce i brodiće koji kupce nalaze ne samo u Srbiji, nego i svetu.
SELO Sakule u Južnom Banatu poznato je od davnina po belim rodama, „kućerdama na lakat“, ajnfur kapijama i kibicfensterima. Nigde se, kažu, kao ovde ne sprema takav „čobanac“, ovčji paprikaš. A osim ovaca, njegovi vredni meštani gaje i voće, ali i puline, najinteligentnije službene ovčarske pse.

Malo je, međutim, poznato da u ovoj banatskoj pitomini, na obali zelenog Tamiša, „niču“ i prekrasni gliseri, čamci i jahte. U radionici Zorana Popadića, arhitekte i zaljubljenika u plovila, vredni majstori ručno izrađuju moderne „lepotane“ od stakloplastike. Kao i firma, svi imaju isto ime - „Narval“, po moćnom kitu.

- Sve, osim motora i ugradne opreme, pravimo u našoj maloj radionici - kaže Jovan Jovanović. Po struci aviomehaničar koji se „s neba otisnuo u vode“, objašnjava da se i brodovi, kao i avioni sklapaju šrafovima, ali njihova najveća sličnost je što traže da im upoznate dušu. Samo tada su - lepi i moćni. Baš kao i Narval, gospodar dubina.

Gledajući ih spremne da zagospodare vodama, Jovanović do detalja otkriva tajne njihove izrade. To je, kaže, proces koji u zavisnosti od veličine i namene, traje od dve nedelje do mesec i po dana.

- Mi, Srbi, čamca i vode se setimo kad stigne leto - kaže Jovanović. - Ali, uspevamo da udovoljimo svim zahtevima kupaca i u ovom roku napravimo model koji traže.

Kalup trupa lije se ručno, a Svetlana Kunc, Gorica Babin, Marjana Marjanski, Đurđa Maskimović i Vesna Mihajlov, pažljivo i vešto ga premazuju poliesterom. Posao nije lak, miris lepka je intenzivan, peku oči, ali one su, kažu, zadovoljne. Umesto na poljoprivrednom imanju, rade u „Narvalu“.

Ko su domaći kupci glisera i brodića?

- Bogataši skupocene jahte kupuju od velikih svetskih proizvođača, a za „Narval“ su zainteresovani alasi, ljubitelji reke i mora, ljudi koji odmor provode na vodi - kaže Jovanović. - Najmanji gliser košta oko 4.500 evra, a najveći brod od 11 metara oko 17.000 evra. To je cena bez motora kojima snaga određuje cenu. Na tek završenoj izložbi nautike u Beogradu, posebno interesovanje vladalo je za „Narvalov“ mali petometarski gliser i brod od 8,20 metara dužine.

Za šest godina, koliko postoji, iz radionice u Sakulama „isplovilo“ je mnogo glisera, čamaca, brodića. Kalupe i alate, napravili su naši majstori a vlasnik Zoran Popadić sve ih je osmislio, konstruisao. Nekada i sam vlasnik jedrenjaka i plovidbe, razume ljubav prema vodi.

- To posebno osećanje, kada ste okruženi rekom ili morem, reči ne opisuju - kaže arhitekta Popadić.

IZVOZ U HOLANDIJU 

ZA „Narvalove“ šestometarske čamce posebno su zainteresovani Holanđani. Sve što su ugovorili sa stranim kupcem, naši majstori su ispoštovali a nastavi li se njihovo interesovanje, verovatno će se otvoriti mogućnost za nova radna mesta.

 

 

Izvor: www.novosti.rs