Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Struja verovatno uzrok pomora ribe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZRENjANIN: Uzrok pomora ribe, neposredno nakon prvomajskih praznika, u zrenjaninskom jezeru kod “Žitoprodukta”, nije zagađenje vode, potvrđeno je internom laboratorijskom analizom u JKP “Vodovod i kanalizacija”
Ribu nije ubila hemija, već je, po svemu sudeći, stradala prilikom krivolova, pri čemu su ribokradice koristile struju, ili karbid. Da je verovatno u pitanju ribolov “pod naponom” kazuje i činjenica da je površinom jezera plivala samo sitnija riba, dok su krupnije komade, izvesno je, kradljivci pokupili i odneli. Na ovaj uzrok pomora ribe odmah su posumnjali u Udruženju sportskih ribolovaca Zrenjanina. Predsednik tog udruženja Branislav Čordić izjavio je juče za „Dnevnik“ da je u nekoliko navrata na toj lokaciji zaticao “ribare” sa mrežama i drugim nelegalnim alatkama, pa je od prvog dana bio uveren da je sličan poduhvat u pitanju i da zagađenja nema. Posebno što sada oko jezera nema nijednog potencijalnog “trovača”.
- Jedna od varijanti je bila da je neko od meštana okolnih kuća hemijskim preparatima špricao voće i da je, nakon toga, opremu oprao u jezerskoj vodi. Ali, ako laboratorijski nalazi pokazuju da nije bilo zagađenja vode, onda je verovatno u pitanju struja koju su ribokradice koristile u noćnim satima. Na tom jezeru, u kom pliva tolstolobik i amur, naše udruženje organizuje takmičenja i pouzdano znamo da nijedna fabrika ne ispušta otpadne materije u vodu, tako da nema načina da ona ozbiljnije bude zagađena – kazao je Čordić za naše novine. 

Upitan da li su ribokradice i ranije, pod okriljem noći, na ovom gradskom jezeru, nastalom izgradnjom Begejske petlje i pregrađivanjem rečnog toka Begeja, koristile struju da bi se dokopale ribe, Čordić je odgovorio odrično.

- Na ovom mestu nisu, ali često to čine na Tisi i Tamišu, i pored velikih kazni koje su propisane zbog ovog krivičnog dela. Čuvari se trude da ih spreče, međutim često su nemoćni u tome. Takav način krađe kratko traje, koristi se aparat za struju, i za 10 – 15 minuta riba ispliva na površinu, ribokradice je na brzinu pokupe i pobegnu sa lica mesta – objašnjava sagovornik „Dnevnika“ i kaže da bi u konkretnom slučaju korisnik jezera trebalo da sačini zapisnik o šteti i nakon toga podnese krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

 

Izvor: www.dnevnik.rs