Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Lepota zatrpana smećem

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Lepotu Zvorničkog jezera godinama narušavaju gomile plutajućeg otpada. Republički inspektor za zaštitu životne sredine 2009. godine zabranio je propuštanje plivajućeg otpada preko prelivnih polja brane i naložio redovno čišćenje jezera.
Sve što se od Hidroelektrane "Bajina Bašta" do Hidroelektrane "Zvornik", duž 120 kilometara sa obe obale baci u Drinu i njene pritoke, završi u Zvorničkom jezeru. Već treću godinu radnici sakupljaju otpad u zoni brane Hidroelektrane "Zvornik".

Posao nije jednostavan, a kako kažu radnici, radi se o velikim količinama raznih vrsta otpada.

"Svašta se može naći u reci od plastike, pet ambalaže, flaša, do nameštaja, fotelja, starih buradi, frižidera, zamrzivača, televizora. Ja mislim da je to šteta za ovako lepu reku", kaže radnik Hidroelektrane "Zvornik" Miodrag Ćirić.

Savo Mirosavljević radnik na sakupljanju otpada kaže da ih ništa više ne može iznenaditi, jer su pronalazili i čamce koji su potopljeni za vreme poplava.

"Najveći problem je čovek koji baca otpad u reku. Da se sve odloži na svoje mesto dosta bi bilo čistije i zdravije", kaže Dragan Popović radnik na sakupljanju otpada.

Prošle godine izvađeno je oko tri i po tone plastične ambalaže i skoro ista količina komunalnog otpada iz Zvorničkog jezera. Nabavljena je i mašina za čišćenje rešetki kojom se vadi plutajući otpad, a u planu je i sakupljanje smeća sa vode.

Direktor Hidroelektrane "Zvornik" u Malom Zvorniku Milorad Dragić kaže da je predviđeno da se nabavi jedno pogodno plovno vozilo, koje bi moglo brže da sakuplja otpad, a da se onda na obali vrši razvrstavanje otpada.

Čišćenjem smeća samo delimično se rešava problem, jer je potrebno sprečiti bacanje otpada u reku i jezero, za što je potrebno preduzimanje mera na međudržavnom nivou.

 

Izvor: www.rts.rs