Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka plovna do „Tri šerpe”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grad Pančevo i opština Opovo pokrenuli inicijativu o vraćanju reci Tamiš statusa plovnog puta.

Pančevo – Pančevci znaju da je godinama, a stručnjaci kažu bar tri decenije tako, Tamiš od ušća u Dunav plovan samo do lokacije poznate kao „Tri šerpe“. To će reći da brodovi i šlepovi koriste samo tri kilometra reke, koja je nekada bila plovna do Opova.

Sada su vlasti Pančeva i Opova pokrenule inicijativu kod nadležnih organa da Tamiš opet bude plovan na svojih 40 kilometara, od uvira u Dunav, kod Pančeva, do Opova. Na konferenciji koja je tim povodom sazvana učestvovali su dobri poznavaoci Tamiša i svi se slažu da je ideja suvisla, ali da bi pre toga trebalo uraditi plan eksploatacije ovog plovnog puta, kako bi on mogao da dobije kategorizaciju. Zoran Gvozdenović, šef Lučke kapetanije u Pančevu, kaže da se kategorizacija plovnih puteva donosi svakih deset godina, ali da se ona može menjati ako postoje valjani razlozi za to.

Ovakva razmišljanja ohrabrio je i Ljubiša Mihajlović, pomoćnik direktora Direkcije za plovne puteve Srbije, koji kaže da su na deonici do Jabuke, koliko pre nekoliko meseci, plovili šlepovi koji su izvlačili trupce za račun „Srbijašuma”. Na svakom je bio tovar težak 450 tona i sve je prošlo bez problema, jer je Tamiš dubine od četiri do četiri i po metra.

Najveći problem će biti, slažu se svi učesnici u raspravi, nedavno izgrađeni most preko Tamiša kod Sefkerina. On će verovatno skratiti put većim plovilima ovom rekom za deset kilometara, jer je prenizak i ne omogućava prolazak brodova. Projektanti su jednostavno uvažili aktuelnu činjenicu da na tom delu Tamiš nije zvanično plovan, a niko ih nije upozorio da tako ne mora ostati. Za to, doduše, postoji lek, ali bi se posle Sefkerina, ka Opovu, mogla kretati samo manja, turistička plovila. To i ne bi bio veliki problem budući da se na ovom skupu čulo mišljenje da bi ovaj plovni put samo jednom petinom bio namenjen aktivnostima koje nisu turističke.

Stručnjaci misle da Tamiš od Pančeva do Opova može da bude proglašen „državnim plovnim putem“. Za to je potrebno malo napora i para da se pojedine deonice očiste od nagomilanog granja, ali će veći problem biti troškovi održavanja ovog dela reke. Da li će se Pančevo i siromašna opština Opovo, koja mogućnosti razvoja vidi i te kako u turizmu, o tome dogovoriti i hoće li naći saradnika u široj zajednici, tek će se videti. Za sada se samo zna da su pismima predlog Pančeva i Opova podržali i Privredna komora Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za turizam, ali je sa oba mesta stiglo izvinjenje organizatorima što ne mogu poslati predstavnika na konferenciju koja pokreće ovo pitanje.

 

Izvor: www.politika.rs