Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Aktivisti Grinpisa zauzeli naftnu platformu pored Grenlanda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

KOPENHAGEN - Aktivisti međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis popeli su se na naftnu platformu "Leiv Eirikšon" na moru nedaleko od grada Nuuk na Grenlandu, u cilju da spreče početak bušenja u potrazi za naftom, saopštio je danski ogranak Grinpisa.

U saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije navodi se da su aktivisti do platforme škotske naftne kompanije Kern enerdžis došli u brzim gumenim čamcima s Grinpisovog broda Esperanca, posle čega su na platformi postavili neku vrstu "kapsule za preživljavanje" neposredno ispod samih uređaja za bušenje.

Portparol te organizacije Jon Burgvald ocenio je u saopštenju da su planirana podvodna bušenja u toj oblasti "toliko rizična da do njih nikako ne bi smelo da dođe", dodajući da se škotska kompanije "kocka s prirodom Grenlanda".

"Temperatura vode je blizu minusa, ali se mi, uprskos ledeno hladnom arktičkom okeanu, osećamo sigurno i dobro ovde u kapsuli za preživljavanje. Ponosna sam što smo uspeli da se popnemo i možemo da sprečimo ovo bezumlje", navodi Grinpis u saopštenju reči 25-godišnje aktivistkinje Luke.

Ostrvo Grenland je pod suverenitetom Danske, ali ima svoju autonomnu vladu koja podržava podvodna bušenja u potrazi za fosilnim gorivom pored obale u nadi da će to pospešiti usporeni ekomonski razvoj ostrva.

 

Izvor: wwwglas-javnosti.rs