Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Razviti sportski turizam na Vlasinskom jezeru

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SURDULICA - Vlasinsko jezero, koje je prepoznato kao jedna od deset turističkih destinacija u Srbiji, trenutno se koristi za proizvodnju električne energije u četiri hidroelektrane na reci Vrla.

Predsednik opštine Surdulica, Novica Tončev, kazao je da je razvoj turizma na tom području godinama unazad na nivou izrade studija i rešavanja infrastrukturnih problema.

- Na Vlasinskom jezeru trenutno ima jedan hotel i motel, kao i nekoliko odmarališta društvenih preduzeća. Nikakve nove turističke ponude nije bilo zadnjih deset godina - kazao je Tončev.

Tončev je dodao da je Vlasinsko jezero poznato kao mesto sa izuzetnim uslovima za visinske pripreme sportista i da ga godišnje poseti i do 8.000 ribolovaca.

On naglašava da se planovi za razvoj turizma na Vlasinskom jezeru ubuduće oslanjaju na sportski turizam, sportski ribolov koji je atraktivan zbog 16 vrsta riba koje jezero ima, kao i na lov u obližnjem lovnom rezervatu.

- Na Vlasini nema, a neće ni biti pešćanih plaža, jer jezero ne sme biti zasipano peskom, kao zaštićeno prirodno dobro prve kategorije od nacionalnog značaja, već će za turiste u budućnosti biti izrađene ploveće platforme koje će se nalaziti uz obalu, sa ograđenim prostorom za plivanje - kazao je Tončev.

Na Vlasini, sada turisti mogu uživati u jedinstvenoj svetskoj atrakciji "plovećih ostrva", koja nisu vezana za dno i čiji se položaj na jezeru menja u zavisnosti od vetra i vodenih strujanja.

U Master planu razvoja turizma na Vlasinskom jezeru, izrađenom 2007. godine, navodi se da "jezerska voda koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine ima visok kvalitet čistoće, da je pogodna i za piće i za sportski ribolov".

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs