Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav bez otpadnih voda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

APATIN: U Apatinu je boravila stručna delegacija iz nemačke pokrajine Bden Virtenbertg kao rezultat realizacije dogovora koji je postignut prilikom nedavne posete više od 30 gradonačelnika i predsednika vojođanskih opština u Nemačkoj, gde su glavne teme razgovora bile otpadne vode, kanalizacija, vodovodna postrojenja i građevinske lokacije.

Tom prilikom je dogovoreno da će stručni timovi iz Nemačke, a posebno iz grada Ulma, pomoći vojvođanskim opštinama u realizaciji projekata u okviru Dunavske strategije, kao i u apliciranju za projekte Evropske unije koji se odnose na preradu vode, razvoj projekata, raspisivanju tendera i njihovu realizaciju.
Eksperti za zaštitu voda Mihael Dreksler i Hano Štajner u Apatinu su razgovarali sa predsednikom opštine dr Živoradom Smiljanićem, savetnikom Jovom Koraćem i direktorom JKP „Naš dom“ Mirkom Pavlovićem.
- Apatinska opština uradila je idejni projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, međutim, on se mora korigovati, jer je Apatinska pivara odlučila da izgradi postrojenje samo za svoje potrebe, pa će tako, umesto jedne, postojati dve tzv. Fabrike za prečišćavanje vode. Osim toga, već je sada obezbeđeno i zemljište za izgradnju oba postrojenja.Takođe je bitno istaći da je za sada izgrađena fekalna kanalizacija maltene u celom Apatinu, a u toku su i radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u selima što je bitno jer bi se sve otpadne vode sa područja opštine slivale u fabriku za prečišćavanje otpadnih voda koja treba da se izgradi u Robno transportnom centru - rekao je Pavlović.
Hano Štajner je pregledao dokumentaciju i obišao građevinsko zemljište gde će biti izgrađeno postrojenje, ističući da će stručnjaci iz Nemačke pomoći predlozima o najekonomičnijim i najkvalitetnijim tehnologijama koje se danas koriste pri prečišćavanju opadnih voda.
- Nemačkoj je jedan od prioritetnih ciljeva vezan za Dunav prečišćavanje otpadnih voda, jer želimo da voda u njemu bude istog kvaliteta i u Nemačkoj i u delti Crnog mora pa tako i u Srbiji. Nama je drago što možemo zajednički da delujemo u okviru Dunavske strategije sa Apatinom na jednom takvom projektu, pogotovo što naš gradonačelnik Ulma neguje dugogodišnju saradnju sa Vojvodinom. Stoga nam je drago da možemo da sarađujemo sa gradom Apatinom i njegovim gradonačenikom s kojim smo uspostavili prijateljske odnose - istakao je ekspert za zaštitu voda Mihael Dreksler, prilikom boravka u Apatinu, dodajući da će stručni tim podržati sve inicijative Apatina u okviru Dunavske strategije kao i pomoći pri obezbeđivanju sredstava iz fondova Evropske unije.
- Evropska unija finansira fabrike za prečišćavanje otpadnih voda čak do 80 odsto potrebnih sredstava, dok preostali deo, 17 odsto mora uložiti država, a lokalna samouprava tri odsto. Kako bi se dobro pripremili za te konkurse svaka pomoć i iskustvo mogu nam samo pomoći i stoga se radujemo da se već ostvaruje ono što smo nedavno dogovorili prilikom boravka u Ulmu i pokrajini Baden-Virtenberg - rekao je predsednik apatinske opštine dr Živorad Smiljanić.
Nakon razgovora u zgradi Skupštine opštine, gosti su sa domaćinima razgledali međunarodnu marinu i pristan, prostor Robno transportnog centra i Akva park u izgradnji u banji „Junaković“, s obzirom na to da su svi ovi objekti uvršćeni u Dunavsku strategiju.
Pre Apatina gosti iz Nemačke boravili su u Bačkoj Topoli i Baču a u planu imaju i posetu Bečeju, Kanjiži i Novom Bečeju.

 

 

Izvor: www.dnevnik.rs