Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Obala smeća od Ade do tramvajskog mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Rečne obale bez sumnje su jedan od najvećih potencijala i aduta Beograda, ali to pojedine stanovnike nikada nije sprečilo da ih koriste kao deponije otpada.

I dok se na desnoj, novobeogradskoj obali, zahvaljujući povremenom čišćenju komunalnih službi, može nazreti tek pokoja bačena cipela, flaša, kanta i krpa, dotle na levoj obali Save od Tramvajskog mosta do Ade već decenijama opstaju prava ostrva smeća i nagomilanih olupina brodova.

Zbog nagomilanog otpada na ovom delu leve obale do reke mogu da se probiju samo uporniji šetači, ali i tamo ih čeka jeziv prizor. Između starih brodova i olupina nalaze se čitave deponije smeća. Hiljade nabacanih plastičnih flaša, kesa, buradi i kanti koji plutaju na površini reke jasno stavljaju do znanja da u njoj odavno nema života.

Svesni toga, i pecaroši su od ove lokacije odavno digli ruke, a živi svet tu čine još samo oni koji su među starim olupinama pronašli krov nad glavom.

- Dugo sam radio na brodu. Kada sam otišao u penziju, firma mi je dala deo ovog starog napuštenog broda da u njemu živim. Svih ovih godina niko nije došao da skloni zarđale olupine ni smeće koje ih okružuje. Tone plastičnih flaša i drugog otpada dopremaju ovde baržama i ostavljaju ih da zagađuju reku. Svakog dana se budim i ležem s nesnosnim smradom - priča sugrađanin, koji već čitavu deceniju živi u ostacima broda starog skoro ceo vek.

Preko puta, na novobeogradskoj strani, situacija je mnogo bolja. Bačene pivske flaše i komadi garderobe i dalje su nezaobilazna slika oko modernih splavova, ali budući da se ovo smeće više ne nalazi na gomili kao ranije, prolaznici na njega i ne obraćaju pažnju.

Može se reći i da je prošlogodišnja akcija “Očistimo Srbiju” osim uklanjanja smeća dala rezultata i u pogledu ekološke svesti.

- Bila je to najmasovnija volonterska akcija u poslednjih nekoliko decenija. Učestvovale su škole, javna preduzeća, privatne kompanije, zaposleni u državnoj upravi, nevladine organizacije, a priključio se i veliki broj građana. Za ovogodišnju akciju, koja počinje u subotu, do sada se prijavilo 265.000 volontera - kažu u Ministarstvu životne sredine.

Akcija “Očistimo Srbiju”

 

u Beogradu
1. Od Tramvajskog mosta ka Gazeli i Brankovom mostu
oko 350 volontera, 20 radnika sa alatom (kante, kese, grabulje, trimeri, lopate, testere), dva mala kamiona sprintera, cisterna sa vodom za piće
2. Velika akcija kod pijace Kvantaš
dva velika utovarivača / radna mašina, 8 velikih kamiona - kipera, dve radne mašine, buldožer
3. Velika akcija kod Belvila
Sto pedeset volontera Beogradizacije sa alatom, 150 radnika sa alatom, 2 radne mašine, pet velikih kamiona – kipera, dva mala kamiona – sprintera, tri prese, mašina za čišćenje slivnika, dve cisterne sa vodom za piće

 

 

Izvor: www.blic.rs