Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunavom krenuo đerdan satkan od 89 šarenih lađa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

NOVI SAD – Karavan sastavljen od 89 lađa krenuo je u subotu s Ribarca na devetodnevno krstarenje kanalom Dunav–Tisa–Dunav, u okviru tradicionalne međunarodne regate koju treću godinu zaredom organizuje Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”.

Ovaj šareni đerdan, satkan od najrazličitijih brodica, posetiće Titel, Zrenjanin, Klek, Novi Bečej, Bečej, Srbobran i Despotovo te učiniti da se žitelji tih i drugih mesta prisete koliko je reka lepa i kako život uz nju može biti interesantan.

 

Promocija nautičkih potencijala
– Upravo je promocija nautičkog potencijala kanala DTD i života na reci bila ideja koja nas je vodila kad smo odlučili da organizujemo ovu regatu, a broj učesnika, koji se iz godine u godinu povećava, ove godine dostigao je 230, a sve zanimljiviji programi koji se iz regate u regatu organizuju u mestima kroz koja prolazimo – svedoče da smo uspeli u svojoj nameri – kaže Mirjana Živković, organizator regate i glavni inženjer plovidbe u JVP “Vode Vojvodine”.
Osim lađa iz Novog Sada i okoline, na regati učestvuju i one iz Beograda, Titela, Pančeva, Sremske Mitrovice, kao i gosti iz Vukovara, što celoj manifestaciji daje međunarodni karakter.
– Odlično sarađujemo s predstavnicima lokalne samouprave mesta kroz koja prolazimo, pa zato često ističemo da s njima zajednički organizujemo ovu regatu. Ti ljudi su se zaista potrudili da učesnicima omoguće niz zanimljivih sadržaja, od obilazaka znamenitosti i turističkih atrakcija mesta kroz koja regata prolazi pa do organizovanja koncerata, zabavnih večeri i sportskih takmičenja – ističe Živkovićeva.

 

 

Kad reka “pelcuje”, onda je to za stalno
Učesnici kažu da je doživljaj zaista jedinstven i da su “pelcovani” za sva vremena. Zato su u kalendarima za narednih deset godina crvenom olovkom zaokruženi termini održavanja regate kao svojevrsna potvrda da se ta jedinstvena avantura neće propustiti. Jedan od takvih je i Ištvan Tot iz Novog Sada, koji će sa svojom suprugom na lađi “Fliper” treću godinu zaredom proći dobro znanim brzacima i rukavcima.
– Ne pada mi na pamet da odustanem od regate, jer to je nešto što te naprosto kupi. Čim se završi, već posle nekoliko dana jedva čekaš narednu. Naravno, druženje je ono što je ispred svega. Svake godine upoznaš nekog novog, i tu na reci stvaraju se prijateljstva za sva vremena. Evo završavamo poslednje pripreme pred polazak. Što se tiče neke posebne opskrbe, ona baš i nije neophodna, jer prolazimo kroz naseljena mesta, u kojima možemo nabaviti sve što nam treba. Najbitnije je snabdeti se dobrim raspoloženjem, jer je onda dobar provod zagarantovan. Jedna od stvari koje su doprinele tome da regata bude na izuzetno visokom glasu jeste fenomenalna organizacija, na koju niko od učesnika nema ni najmanju primedbu, a poseban plus je što nam organizatori svake godine ponude poneki nov sadržaj – kaže Ištvan Tot, dok glanca “Fliper” kako bi mu bio što lepši i prepoznatljiviji u kilometarskom karavanu rečnih lepotica.

 

 

Neki krenuli dan ranije
Malu ali odabranu družinu čine posade četiri brodića, a među njima je i Željko Brkić s lađom “Habibi”.
– Ovo je treći put da učestvujem u regati, i zaista imam samo reči hvale. Pozivam sve koji imaju lađu da nam se pridruže, jer je doživljaj zaista neverovatan. Moje društvo, nas desetak s četiri lađe, krećemo dan ranije. U Slankamenu je zakazano kuvanje riblje čorbe, a karavan čekamo pa krećemo dalje – kaže Brkić.
Izvor: www.nacionalnigradjanski.com