Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reke zagađene – jezera čista

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pančevo – Stručnjaci pančevačkog Zavoda za javno zdravlje ne preporučuju građanima Pančeva da se ovoga leta kupaju u vodama Tamiša i Dunava. Prvo ispitivanje kvaliteta vode na najpopularnijem rečnom izletištu Pančevaca, dunavskom ostrvu Forkontumac, poznatijem pod imenom Bela stena, pokazuju da tu Dunav ni mikrobiološki ni hemijski ne ispunjava osnovne zahteve vodotoka druge kategorije, što bi ga kvalifikovalo kao pogodnog za kupanje.

Ljubitelje Tamiša čeka još veće razočarenje. On je zagađen ne samo kod Pančeva, nego i kod Jabuke i Glogonja, a ništa bolja situacija nije ni na rečici Ponjavici na kojoj se kupaju stanovnici Banatskog Brestovca i Omoljice. Prvi put i ova je voda mikrobiološki neispravna, što će teško razočarati stanovnike ovih sela koji su poslednjih godina uložili mnogo volje i novca u uređenje plaža na Ponjavici.

Ako je za utehu, voda u kačarevačkom veštačkom jezeru koje je prošle godine primilo prve kupače čista je, a zamerki nema ni na kvalitet vode na belocrkvanskim jezerima. Ko od Pančevaca ima volje da po vrućini potegne nekoliko desetina kilometara, do ovih jezera, moći će da se rashladi.

Dr Rada Jovanović, koja je rukovodila ispitivanjem kvaliteta voda, kaže da je sa upravom grada sklopljen ugovor da se analize obavljaju svakih 15 dana. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pančevu pretpostavljaju da su vode Tamiša zagađene, pre svega, zbog ispusta fekalija u reku iz naseljenih mesta i sa splavova.

Mnogi u Pančevu smatraju svojevrsnom brukom ne samo to da godinama ništa nije preduzeto da se bar identifikuju zagađivači Tamiša i Dunava kod Pančeva, već i da grad sa 75.000 stanovnika ima samo jedan bazen u kojem se građani mogu bezbedno kupati.