Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav plavi pašnjake kod Beočina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beočin, Susek – Na 24 kilometra, na desnoj, sremskoj obali Dunava, od Beočina do Suseka, nema nasipa i ovde je voda već poplavila seoske pašnjake u Suseku i Čereviću, stigla je do pojedinih kuća u Suseku i Banoštru, odnela povrtnjake, a stočari su da bi spasli balirano seno morali da ga dignu na tavane, dok je ono u stogovima već poplavljeno.

Štete su već ogromne, voda i dalje dolazi, pa se ljudi u Suseku, ako Dunav nastavi ovim tempom, spremaju da beže. Vodostaj Dunava u Bačkoj Palanci je 596, a u Novom Sadu 548 santimetara. Na sremskoj strani od Suseka do Beočina nema vodomera, a nema ni odbrambenih nasipa, pa neki u šali kažu da je u Sremu Fruška gora prvi odbrambeni bedem kad Dunav počne da plavi.

Sto hektara seoskog pašnjaka u Suseku, na kome pase oko hiljadu grla rogate stoke i ovaca, već nekoliko dana je poplavljeno, stoka je u stajama i hrani se senom spremljenim za zimu. Na mnogim mestima voda je stigla do samih kuća. Na desnoj obali nema načina da se organizuje odbrana od poplave, jer je teren nizak i proteže se na 24 kilometra.

– Štete su velike, ali ne verujem da se može ponoviti 2006. godina, kada smo doživeli katastrofalnu poplavu. Mi, ako vodostaj bude stigao do kritične tačke, nemamo drugog rešenja, već da bežimo – kaže Milan Šodić iz Suseka.

U dvorištu Jovana Lazića voda je opkolila staju u kojoj je 80 grla goveda, pedeset je muznih krava. Domaćin je morao da bale sena, pripremljene za zimu, digne na tavan. Stoka ne ide na ispašu, gubitak je ogroman. Milica Jovičić i snaha joj Nena Miholić, ne znaju šta da rade. Povrtnjak je pod vodom, a do kuće je još pet-šest metara, pa će Dunav preko praga.

Ljubica Broćilović je izvela svinje jer je svinjac pod vodom. Kaže, ako nadođe još 50 santimetara biće katastrofa. U dvorištu Mitra Novakovića voda samo što nije na kućnom pragu, a dvorište Mije Miškovića je potopljeno, u vodi pliva nerast, kupa se, njemu ovo odgovara.