Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plovidba uz zvuke trube

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Završena regata „Drina je samo jedna“ od Malog Zvornika do Gornje Koviljače. U više od 100 čamaca zabavljalo se hiljadu „regataša“ sa orkestrima iz Guče.

BLIZU 1.000 učesnika regate „Drina je samo jedna“ uživalo je u nedelju u spustu od Malog Zvornika do Gornje Koviljače. Niz tok Drine, od brane hidroelektrane „Zvornik“ do sportsko-rekreativnog centra „Sunčana reka“ plovilo je više od 100 čamaca.

„Regataši“ su bili dobro „naoružani“ za zabavu i razonodu na vodi - od muzičkih instrumenata do improvizovanih topova, čiji plotuni daju poseban ton vožnji i uživanju. Krenuli su tačno u 10 časova, onako kako je komandovao Janko Alekić, komandant ovogodišnje regate. Za štimung tokom celog spusta, dugog 17 kilometara, pobrinuli su se trubači iz Guče..

Učesnike regate duž putovanja pozdraljali su meštani sa obe obale Drine, od Malog Zvornika, pa do sela Karajaka, Čelopeka, Radalja, Borine i Brasine. Na starom gvozdenom mostu, mnogi Zvorničani su želeli da kamerama i fotoaparatima zabeleže još jednu regatu na reci.

Dok je trajala regata, u „Sunčanoj reci“ bili su organizovani takmičenje fijakera, rodeo za decu, višeboj... Za sve učesnike regate spremljen je pasulj koji je besplatno deljen u neograničenim količinama. Predstavljene su turističke organizacije Loznice i susednih opština, podeljene su nagrade najboljim majstorima u pripremi riblje čorbe, a posetioci su uživali i u delima majstora iz etnoradionica.

Na samoj obali Drine, kuvari su se u subotu nadmetali u pripremanju riblje čorbe, za koju su koristili svežu ribu ulovljenu kod „Šotrine plaže“. Program cele regate trajao je tri dana, tokom kojih su održani mnogobrojni koncerti i kulturne manifestacije u Loznici i Banji Koviljači.

OSOBE SA HENDIKEPOM

TREĆA Drinska regata za osobe sa invaliditetom održana je u nedelju u Bajinoj Bašti. Blizu 150 učesnika krenulo je sa starta, ispod brane hidroelektrane u Perućcu, praćeno svirkom i pesmom trubačkog orkestra Bože Milutinovića iz Drežnika kod Užica, ka cilju udaljenom 13 kilometara, na ušću rečice Rače u Drinu. Ovu regatu organizovali su Udruženje osoba sa invaliditetom „Sve je moguće“ iz Beograda i Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“, pod pokroviteljstvom bajinobaštanske opštine.

 

Izvor: www.novosti.rs