Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zagrevanje menja okeanski eko-sistem

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sivi kit dugačak 13 metara nedaleko od obala Izraela ili planktoni u severnom Atlantiku, gde ih nije bilo najmanje 800.000 godina!

Ovi nalazi ukazuju na migraciju vrsta, što je, kako navode naučnici, zabrinjavajući znak uticaja globalnog zagrevanja na živi svet u okeanima i na kopnu.

Kada se sivi kit pojavio prošle godine nedaleko od izraelskog grada Herzije, naučnici su pomislili da mora da je lutao, u normalnim uslovima, zaleđenom rutom iznad Kanade, ali se onda pre tri i po godine zbog toplijeg vremena otvorio jedan vodeni kanal koji je omogućio morskoj nemani da krene na „svoj put".

Naučnici su takođe proučavajući severni Atlantik otkrili planktone, što ih je sve navelo na zaključak o migraciji vrsta kroz Severozapadni prolaz koji polazi od Severnog ledenog okeana, pa preko severne obale Severne Amerike, duž kanadskog arktičkog arhipelaga, i spaja Atlantik sa Pacifikom.

Te migracije, prema njihovim rečima, zabrinjavajuće su, a njihove „implikacije su ogromne" jer je „prag (opasnosti) pređen", smatra Filip Rejd iz Fondacije „Alister Hardi" za proučavanje okeana iz Plimuta u Velikoj Britaniji.

„To je indikacija brzine promena koje se dešavaju u našem svetu danas zbog klimatskih promena", rekao je Rejd. On je ukazao da se svet poslednji put suočio sa sličnom migracijom iz Pacifika pre dva miliona godina, koja je, prema njegovim rečima, ostavila „ogromne posledice po život u severnom Atlantiku" jer su neke vrste istrebljene zbog novih, dominantnijih vrsta u potrazi za hranom.

 

Izvor: www.pressonline.rs