Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rumuni zarobili srpske mornare

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Stradali ni krivi ni dužni!
Tri srpska mornara rumunska policija već 10 dana drži zatočene na brodu „Jasmin“, koji je u vlasništvu firme „Damen tankers“ iz Novog Sada.

Kako saznajemo, rumunska specijalna policija je 30. juna zaplenila ovaj tanker, koji je iz moldavske luke krenuo s 1.000 litara evrodizela u pravcu bescarinske zone u blizini grada Đurđa. Posada broda, među njima i trojica Srba, privedena je na informativni razgovor, a zatim su im oduzeta lična dokumenta i zabranjeno im je da napuste brod do daljeg.
Vidosava Golić, direktorka firme „Damen tankers“, kaže za Kurir da je tanker „Jasmin“, koji je Dunavom prevozio gorivo na relaciji Moldavija - Rumunija, zaustavljen radi istrage šverca robe, ali ističe da „oni nemaju  veze s tim“.
- Mi smo samo prevoznici, nafta nije naša. Brod je iznajmila nama nepoznata firma preko rumunske brokerske kuće. Naglašavam da nismo imali direktan kontakt s isporučiocem i primaocem robe - tvrdi Golićeva. Ona dodaje da je istraga pokazala da je grupa rumunskih državljana nameravala da proda robu na njihovom tržištu bez plaćenih carina i akciza.
- Nema razloga da drže naše mornare zatočene. Jadni ljudi trpe pritisak zbog situacije u kojoj su se našli ne svojom krivicom i ne krivicom poslodavca. Porodice su im zabrinute, a mornari po ceo dan šetaju palubom i čekaju da se agonija završi - navela je Golićeva. Ona napominje da su o ovome obavestili i Ambasadu Srbije u Bukureštu, uz čiju pomoć pokušavaju da pronađu advokate i reše situaciju.

 

 

 

Hteli da izbegnu  carinu
Kako Kurir nezvanično saznaje, rumunska policija već duže vreme prati šverc dizela Dunavom. Gorivo se brodovima prevozi iz rumunske luke Konstanca u moldavsku luku, a onda se drugim brodovima vraća u Rumuniju kako bi se izbeglo plaćanje carine. U ovaj posao umešani su državljani Rumunije i Ukrajine.

 

 

Izvor: www.kurir-info.rs