Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kupanje samo u proverenoj vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Sezona kupanja je uveliko počela, ali ljudi u potrazi za brzim rashlađenjem često pribegavaju kupanju u vodi koja nije bakterološki ispravna.

 

Zavodi za javno zdravlje širom zemlje koji redovno kontrolišu kvalitet vode, nedavno su upozorili građane da je bolje da ne ulaze u Savu kod Šapca i u Dunav kod novog Sada.

Reka Sava kod Šapca nije bezbedna za kupanje zvog povećanog broja Koliformnih bakterija fekalnog porekla. Stručnjaci kažu da je povećanje ovih bakterija uobičajena pojava za ovo doba godine.

 

Slučna situacija je i u Novom Sadu gde se redovno kontrolišu uzorci vode iz Dunava i to na šest kupališta, kako u samom gradu, tako i u Futogu i drugim opštinama. 
Veliki broj građana i pored upozorenja se kupaju na područjima koji nisu bezbedni.

 

 

Jezero na Adi Ciganliji, je prema stručnjacima, beznedno za kupanje. Analize se vrše ponedeljkom i petkom, a dosadašnji testovi su pokazali da je voda na Adi odličnog kvaliteta. 
Za kupanje je bezbedna voda u Subotici, Nišu i Kragujevcu. Ipak, kvalitet vode se testira samo na zvaničnim kupalištima, tako da svaki ulazak u vodu na alternativnim kupalištima činite na sopstvenu odgovornost.

 

 

Izvor: www.b92.net