Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav kod Smedereva opasan za kupače

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iako je kupanje u Dunavu nebezbedno jer nema organizovanog i uređenog kupališta, a i voda nije bakteriološki ispravna, brojni kupači uživaju u kupanju jer osim gradskog bazena koji se naplaćuje druge alternative nema.
Mikrobiološka neispravnost vode za kupanje registrovana je prilikom poslednjeg uzorkovanja vode iz Dunava sa kupališta na Jugovu i sa Šalinačkog jezera u Smederevu. 
Broj koliformnih bakterija je 38.000 u litru vode, dok je u vodi druge klase, maksimalna dozvoljena koncentracija 20.000 bakterija po litru. 
Reka Dunav je na osnovu Uredbe o kategorizaciji i klasifikaciji voda svrstana u drugu klasu vodotoka. Dinamika uzorkovanja vode je jednom mesečno, a u toku leta je dva puta kontrolisana - poslednji put 7. jula. 
O neispravnosti vode za kupanje odmah je obaveštena Ekološka inspekcija u Smederevu. 
Kontrolisana je takođe i ispravnost vode na bazenima na Sportskom centru u Smederevu i ona je bezbedna po zdravlje i preporučuje se za kupanje i rekreaciju. 
Kupači se kupaju u Dunavu i skaču sa zida starog pristaništa u centru Smedereva, kako bi se rashladili od tropske vrućine.

 

 

Izvor: www.b92.net