Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pomor u Savi!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čukarički rukavac prepun mrtve ribe i divljih pataka, građani u šoku, plaše se ekološke katastrofe

BEOGRAD - Tuga!
Koliko nam je voda zagađena kada su i patke počele da umiru u njoj!? U celoj Srbiji vlada opšti pomor ribe, ali da od zagađene vode umiru i patke, još nismo čuli.
U marini na Adi Ciganliji građani su bili šokirani kada su u vodi videli veliki broj uginulih riba i pataka.

Koliko je ribica uginulo, teško je reći, ali ljudi koji imaju splavove u marini kažu da je uginulo oko petnaest divljih pataka koje su doskoro krasile Čukarički rukavac i marinu.
- Gledao sam ih kako se jedva kreću ošamućene, doplutale bi do obale i tu klonule. Kao da su se otrovale. Duša me boli što životinje ni krive ni dužne stradaju - priča nam gotovo u jednom dahu M. L, vlasnik jednog splava.

Pomor riba dešavao se i ranije, ali sada su po prvi put primećeni i leševi pataka.
Kada je nevreme, gomila đubreta se spusti u rukavac Topčiderske reke. Ipak, ne verujem da je baš to đubre uzrok današnje slike marine. Sumnjamo da ovde postoji kanalizacioni ispust, jer se s vremena na vreme oseti neopisiv smrad - objašnjava Vuk Ratković i dodaje da sva sumnja pada na obližnju fabriku.

Prema njegovoj priči, voda koja izlazi iz tog ispusta koji se ne vidi na površini pravi mehure i penu.

- Kao da je u vodi neka opasna kiselina, a i tamnija je u tom delu - uverava nas. Do zaključenja ovog broja, inspekcija nije utvrdila šta je uzrok pomora ribe i pataka u rukavcu.

Nisu videli patke?!

U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove kažu da su konstatovali uginuće riblje mlađi,  ali da nisu videli patke koje je naša ekipa slikala.
- Voda je uzokovala, a rezultati hemijskih analiza pokazaće da li je prisutno zagađenje u rukavcu.

Riba strada u celoj Srbiji

Nažalost, pomor ribe se poslednjih nekoliko dana desio i u reci Crnica u Paraćinu, gde je, prema priči meštana, uginulo više od 200 riba (krekuša, mrena, pastrmka i klen), kao i u Svrljiškom Timoku.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u Svrljiškom Timoku došlo do uginuća ribe, neposredno ispod ispusta gradske kanalizacione mreže Svrljiga. Mrtve ribe zatekli su i nizvodno tri do četiri kilometara.

 

Izvor: www.kurir-info.rs