Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počinje somovijada!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Najzad krenulo - Na većini terena najbolje rade som, babuška i bela riba, a ponegde je počeo da grize i smuđ.

Na Dunavu kod Smedereva ulovi se poneko somče i šaran, dok na železarinom kanalu grize sitna babuška.

Na kostolačkom delu Dunava bilo je dobrih ulova soma i šarana, a kod Rama i Velikog Gradišta počeo je da se javlja smuđ.Na golubačkim terenima hvatani su šaran i som, koji se uspešno lovio i nizvodno od Dobre. Krupna deverika je „utanjila" na Srebrnom jezeru, ali je prošlog vikenda proradio šaran.

Som i šaran na Moravi

Kod Požarevca na Velikoj Moravi riba i dalje slabo radi, ali kod Velike Plane som još udara na školjku - najveći je imao 23 kilograma. „Brka" je hvatan i na terenima oko Ćuprije i Paraćina, na Cincarskom, Mijatovačkom i Vojničkom viru, kod manastira Tomić... Najkrupnijeg, od 25 kila, ulovio je osamnaestogodišnji Miroslav Nikolić iz Paraćina. Kod Gornjeg Vidova i Bagrdana bilo je i lepih ulova šarana.

Som je proradio i na Gružanskom jezeru (pao je i kapitalac od 64 kilograma), ali se još uspešnije lovi smuđ, naročito kod mosta na putu Čačak-Beograd!

Na mnogobrojnim barama u okolini Kruševca najbolje radi babuška, dok su na Ćelijskom jezeru aktivnije deverika i bodorka. Na Rasini je lovljen klen, a na Južnoj Moravi kod Stalaća som.

„Brka" je radio i na Zapadnoj Moravi kod Mačkovca, kao i između Šanca i Gaveza, dok su kod Kukljina dobijani šaran i amur. Ulova je bilo i na vrnjačkom i trsteničkom delu ove reke.

Osim skobalja, kod Bogdanja, hvatan je i šaran (pali su i kapitalci od 12,5 i 14,5 kila). Dragan Arsić iz Trstenika prevario je bucova od 6,4 kilograma, a kod Banje je upecano više somova teških između 10 i 17 kila! Na Ibru u okolini Raške love se nosara, klen i sitan som.

Deverika, bodorka i klen grizu na jezeru Gazivode, na kojem je ponovo proradio i smuđ.

Na Drini je skobalj počeo da uzima travu. Kod Ljubovije ova riba radi na svim poznatim mestima, dok se krupna plotica hvatala na Olovnom potoku. Na Perućcu je sve u znaku soma, koji najbolje radi na kedera. Dragan Tanasijević iz Bajine Bašte je na taj mamac ulovio kapitalce od 28, 30 i 37 kilograma! „Brkonja" povremeno udara i na Zvorničkom jezeru, gde se i dalje peca krupna deverika, naročito u Velikoj Reci i Sakaru.

„Glavonja" najgladniji

Bela riba, šaran i poneki som se hvataju na Borskom jezeru, na Grliškom je bilo i smuđa, a na Trgoviškom Timoku odlično se pecao krupan klen.

Na Dunavu od Srbova do Porečkog zaliva riba najčešće slabo grize. Bela se solidno pecala u Kladovu i Tekiji, gde je proradio i smuđ, a ulova „zubonje" poslednjih dana ima i u Golubinju i nizvodno od Gradašnice.

Na Bovanskom jezeru bela riba radi promenljivo, a povremeno se dobijaju i som i smuđ. „Brka" je lovljen i na Južnoj Moravi, od Donjeg Međurova do Supovca, dok na mramorskim „umama" grizu skobalj i šljivar. Klen je odlično radio kod Lokošnice, Brestovca i Lipovice, ali i na Vlasini, kod Kruševice i Manastirišta. Na Barju krupna deverika ponovo grize samo noću.

Na belopalanačkom delu Nišave peca se potočna mrena. U Đurđevom polju najbolje radi klen, dok mrena grize u Pirotu, na „sedmom brzaku". Na Divljanskom jezeru hvatani su bodorka i klen, Sukovsko jezero daje crvenperku i deveriku, a Jerma pastrmku i klena. Deverika, babuška, bodorka i som do pet kila uspešno se love na Zavoju.

 

Izvor: www.pressonline.rs