Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šetnja novim mostom na Adi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedinstveno - Sugrađani će moći da prošetaju sa jedne na drugu stranu mosta od 9 do 19 časova, ali i da kumuju predlažući ime.
Novi most na Adi Ciganliji postaće ovog vikenda veliko šetalište! Zainteresovani sugrađani moći će da prošetaju sa jedne na drugu stranu mosta u periodu od 9 do 19 časova, ali i da kumuju novom mostu preko Save.

Za šetnju preko mosta u jednom pravcu procenjuje se da će biti potrebno oko 30 minuta, a trasa kretanja pešaka biće detaljno obeležena i pod nadzorom obezbeđenja na mostu.

Bezbedno pešačenje

Pristup mostu sa novobeogradske strane je iz ulice Savski nasip, odakle će radnici obezbeđenja kroz gradilište uputiti posetioce do montažnih stepenica kojima će se popeti na most. Za građane koji dolaze sa čukaričke strane pristup mostu je iz Radničke ulice, a na most će se penjati preko prilaznog puta, takozvane Rampe 4, koja se nalazi preko puta "Jugopetrola" u neposrednoj blizini autobuskog stajališta za Adu Ciganliju. Svima koji procene da penjanje na most stepenicama visine 15 metara može predstavljati napor, preporučuje se dolazak sa čukaričke strane. Kako bi svi zainteresovani građani dobili priliku da prošetaju mostom, potrebno je da se pridržavaju uputstava koja će dobijati prilikom dolaska.

- Šetnja preko mosta će biti potpuno bezbedna, a građani će, uz pratnju obezbeđenja, u grupama od po 30 moći da pređu sa jedne na drugu stranu. Za prelazak mosta u jednom pravcu potrebno je pola sata, ali će građani, ukoliko žele, moći da prošetaju u oba pravca. Potrebno je samo da sačekaju svoj red, a radnici obezbeđenja će im dati uputstva - rekao je Nenad Bajić iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, i dodao će na most biti zabranjen dolazak deci bez pratnje roditelja, ali i vožnja bicikla i rolera.

Pored šetnje, posetioci će tokom prelaska sa jedne na drugu stranu moći da daju i predloge za ime novog mosta preko Save.

- Sa obe strane biće postavljeni pultovi na kojima će građani moći da daju predloge i kratko obrazloženje svoje ideje za naziv mosta. Sve predloge ćemo poslati Komisiji za imenovanje ulica i trgova - rekao je Miloš Hetlerović iz opštine Novi Beograd.

Most dr Rajsa

Do sada su Komisiji za imenovanje ulica i trgova pristigla tri predloga za ime novog mosta. Tako je grupa dramskih umetnika Beograda predložila da se most zove "Harfa", što se podudarilo sa predlogom jednog Beograđanina. Umetnici su obrazložili da ih čelične žice koje nose most podsećaju na harfu, kao i da je naziv poznat u celom svetu. Drugi predlog je da most nosi ime doktora Arčibalda Rajsa.

- Predloge mogu slati pojedinci, grupe građana i institucije. Treba dati i obrazloženje, a ukoliko je reč o imenu neke ličnosti potrebno je da je od njene smrti prošlo najmanje tri godine. Zanimljivo je da skoro sve mostove u Beogradu ljudi nazivaju nezvaničnim imenima, najčešće onim koja su usvojena u narodu - rekao je Slobodan Stanimirović, predsednik komisije.

Inače, sve dok ceo most ne bude izgrađen, građani mogu da dostavljaju predloge Komisiji za imenovanje ulica i trgova na adresu Trg Nikole Pašića 6.

Fakti

*Dve obale reke spojene su mostom 8. avgusta
*Most će imati šest saobraćajnih traka, dva koloseka za laki šinski prevoz i po dve pešačke i biciklističke staze
*Novi most je dugačak 969 i širok 45 metara
*Pilon je trenutno visok 175 metara, a za njega je zakačeno 40 pari kosih kablova koji nose most
*Kada bude završen, most na Adi biće najveći most sa jednim pilonom na svetu.

Nove linije ka Adi

Kako bi se što većem broju građana omogućilo da posete novi most uspostavljena je privremena besplatna autobuska linija M1 koja na svakih 15 minuta saobraća od opštine Novi Beograd do raskrsnice ulica Jurija Gagarina i Savski nasip, odakle se prilazi mostu. Takođe, građani koji dolaze sa novobeogradske i zemunske strane do novog mosta mogu da koriste postojeću liniju 60 koja će za vikend saobraćati na svakih 20 minuta. Posetioci koji dolaze sa desne obale Save (čukarička strana) mogu da koriste sledeće linije: 23, 37, 53, 55, 56L, 58, 88, 89, 91, 92, 511, kao i sezonske linije ADA 1, ADA 2, ADA 3, ADA4 i ADA 5. Ove linije imaju stajalište kod "Jugopetrola" u Radničkoj ulici, blizu prilaza mostu.
Izvor: www.pressonline.rs