Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Licitacija za najbolje mesto

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Po pravilima - Na raspolaganju je oko 200 mesta za postavljanje plovnih i plutajućih objekata, a korisnici će potpisati ugovor na 10 godina
Nakon decenija divljeg postavljanja splavova duž beogradskih reka, gradske vlasti će ove godine uvesti red na priobalju prestonice. Do kraja meseca biće raspisan konkurs za izbor korisnika oko 200 mesta za postavljanje plovnih i plutajućih objekata, a sa pobednicima će od oktobra početi potpisivanje ugovora koji će važiti 10 godina.

Prva će biti podeljena mesta u najatraktivnijem delu, od hotela "Jugoslavija" do Brankovog mosta, a kasnije će se konkurs sprovesti i za manje atraktivne lokacije. Konkurs će biti transparentan, a mesta će dobiti onaj ko ponudi najvišu cenu.

Nakon dodele lokacije i postavljanja splavova, primenu propisa kontrolisaće komunalne inspekcije grada i opština, kao i komunalna policija.

Javno nadmetanje

Šetnja, odmor ili izlazak na jednu od reka velika je prednost i svojevrsna turistička atrakcija Beograda, ali često bi pogled, kao i užitak kvarili zapušteni, oronuli ili potpuno uništeni plovni objekti koji se podjednako protežu duž Save i Dunava. Zbog neurednih instalacija ovi objekti su takođe stvarali i bezbednosni rizik jer se često dešavalo da se požar sa jednog prenese na susedne splavove.

Sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović kaže da je grad odlučio da uvede red u oblast plovnih objekata da bi se povećala bezbednost građana i očuvala životna sredina, kao i uvećao kulturni i turistički potencijal prestonice.

- Nakon što je stvorena zakonska regulativa, stekli su se uslovi da raspišemo konkurs za izbor korisnika mesta za postavljanje plovnih objekata. U Beogradu trenutno ima 167 ugostiteljskih plovnih objekata, a na konkursu koji će biti objavljen do kraja meseca biće mesta za oko 200 splavova. Postupak će biti veoma transparentan, ponude će se otvarati javno, u prisustvu medija, a mesta će dobiti onaj ko ponudi najvišu cenu - objašnjava Petrović.

 

Plaćanje na rate

Biće ukupno pet zona, koje se delimično poklapaju sa dosadašnjim. Oni koji ne dobiju mesto u jednoj, moći će da konkurišu za mesto u drugoj zoni. Predsednik Komisije za plutajuće i plovne objekte i član gradskog veća Dejan Mali navodi da će vlasnicima splavova koji ne dobiju mesto ili se njihovi splavovi nalaze na lokaciji koja nije za to predviđena dati rok da ih sami uklone. Ako to ne urade, grad će to učiniti za njih.

- Bitno je da mesta ima, i svako ko bude želeo da obavlja tu delatnost moći će i dalje to da čini. Prvi ugovori će biti sklopljeni u oktobru. Pravo postavljanja će biti na 10 godina, što preduzetnicima donosi pravnu i finansijsku sigurnost, a s druge strane, i grad će dobiti naknadu. Plaćanje će moći da se obavi na deset godišnjih rata ili odjednom uz popust i do 50 odsto - kaže Mali.

Komisiju za sprovođenje ovog javnog konkursa čini deset članova iz Uprave grada.

Nova pravila

- Površina koju splav može zauzimati na vodi je maksimalno 450 kvadrata.

- Visina objekta može biti najviše šest metara iznad površine vode. *

- Dužina plovila, paralelno sa obalom, maksimalno je 30 metara.

- Rastojanje splava od drugih plovila je minimalno 15 metara.

- Maksimalno splav može imati dva sprata, odnosno jednu zatvorenu etažu iznad platoa pontona. **

- Preporučuje se bela boja splava kao dominantna.

* Izuzetno, u zoni van plovnog puta, visina objekta može biti veća od šest metara, ali sa maksimalno dva sprata.

** Moguće je u koritu plovnog objekta napraviti jednu etažu kao pomoćne prostorije.

 

Izvor: www.pressonline.rs