Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tamiš će postati plovni put od Opova do Pančeva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PANČEVO - Rekom Tamiš, iako već decenijama nema plovni status, i dalje krstare ribari i zaljubljenici, a oni najsmeliji plove i duž čitavog toka Tamiša u srpskom delu tako što na rukama prenose čamce kod ustava na reci. Grad Pančevo i Opština Opovo najavljuju inicijativu za vraćanje statusa plovnog puta reci Tamiš na potezu od Pančeva do Opova.

Ova inicijativa se odnosi na deo reke po sektorima, od ušća u Dunav do Sefkerina i od Sefkerina do drumskog mosta i ustave Opovo. Ukupna dužina oba plovna sektora je 40 kilometara, što predstavlja veliki potencijal za Pančevo i Opovo. Inicijativu za vraćanje statusa plovnog puta reci Tamiš podržava Privredna komora Vojvodine, a podrška se očekuje i od Skupštine Vojvodine.

- Za razliku od Opova i Tomaševca, ustava Pančevo ima prevodnicu i plovnu vezu sa Dunavom, što predstavlja još jedan benefit za kontakt sa velikim plovnim putem. Ovaj mali plovni put naći će se najverovatnije u sistemu državnih vodenih puteva, koji će privući privrednike i nautičare, a ulaskom u Evropsku uniju, postaće i deo Evropske plovne mreže - naglašava Milorad Timčenko, zadužen za oblast turizma i nautičkog turizma u Gradskom sekretarijatu za privredu.

- Nema na Tamišu ništa veliko da se radi. Potrebno je samo da se ispravi ono što je već dvadesetak godina bilo zapušteno dok Tamiš nije bio plovan - objašnjava Zoran Gvozdenović, načelnik Lučke kapetanije u Pančevu.

Po proceduri, potrebno je da inicijativu pokrene Grad i da se uradi studija opravdanosti za omogućavanje zvanične plovidbe. Gvozdenović podseća da je jedini problem novoizgrađeni most u Sefkerinu, jer on zbog nedovoljne visine onemogućava plovidbu u tih devet kilometara od Sefkerina do Opova svim čamcima.

- Tamiš je svrstan u kanalski sistem plovidbe, a zbog nedovoljne visine mosta je odlučeno da se tih 40 kilometara Tamiša podeli u dva sektora. Prvi, do Sefkerina, po kojem će moći da plove svi brodovi kao i u svakom kanalu. To su brodovi do hiljadu tona. I sama prevodnica u Pančevu može da propušta samo takve brodove. Od Sefkerina će nažalost moći da plove samo čamci i brodići koji nisu viši od pet metara ili kako je to zakonom regulisano - plovila za sport i rekreaciju, objašnjava Gvozdenović.

Greškom arhitekte, lokalne samouprave ili samog izvođača radova prilikom gradnje mosta u Sefkerinu, pre nekoliko godina izgrađen je most koji onemogućava da ispod njega prolaze brodovi viši od pet metara, ali u tom trenutku projekat je bio u skladu sa tada važećim zakonima.

Novim zakonom je sada regulisano da se na svim vodama vodi računa pre svega o visini mosta. Ranije je bila obaveza da se o tome brine samo na vodama označenim kao plovni put. Zato je sad i nemoguće razmišljati o tome da brodovi od hiljadu tona plove nakon tridesetog kilometra Tamiša, jer jednostavno neće moći da prođu ispod mosta na Sefkerinu bez obzira na vodostaj reke.

Opovo privlačno za pecaroše

- Strategija opštine Opovo iz 2007. godine podrazumeva razvoj sportsko-rekreativnih sadržaja vikend turizma zbog blizine velikih centara, pre svega Beograda. Reka Tamiš protiče sa 29 kilometara dužine kroz sva četiri sela opovačke opštine, a u dane vikenda poseti nas oko 2.000 pecaroša. Za nas je dobijanje statusa plovnog puta značajno za dalji razvoj turizma - kaže predsednik opštine Opovo, Milorad Soldatović. Opovčani su vrlo ozbiljno shvatili potencijal koji ima reka Tamiš i počeli da grade marinu sa 30 vezova, pristanom i ribarskim kućama.

Skupa investicija

Vodoprivredno preduzeće „Tamiš Dunav“ koje između ostalog brine o održavanju kanalske mreže trebalo bi da podnese deo tereta kada bi Tamiš ponovo dobio status plovnog puta. Međutim, direktor „Tamiš Dunava“ Vladan Anđelić kaže da to jeste jedna divna ideja pod uslovom da za nju postoji novac. On misli da inicijatori ideje nisu uzeli u obzir činjenicu da je omogućavanje plovidbe na Tamišu veoma skupa investicija.

 

- Plovni put podrazumeva gazišta, adekvatnu dubinu korita, puno sitnih i krupnih investicija. Ne znam da li uopšte iko zna da samo jedno uključivanje pumpe na prevodnici u Pančevu, čiji je kapacitet osam kubika u sekundi, košta čak 500.000 dinara. Ko bi to bio spreman da plati? - pita Anđelić.
On kaže da ne bi želeo da zvuči kao skeptik, ali u vreme kad su vodni objekti u Vojvodini zapušteni, kanali nepročišćeni, njive pod vodom nakon svake poplave, loši sistemi za odbranu od poplava i kad nema novca za saniranje mostova teško je poverovati da će se naći novac za tako skupu investiciju kao što je obezbeđivanje plovnosti u samo jednom delu Tamiša.

 

 

Izvor: www.blic.rs