Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

На три реке нема плаже

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ПОЖАРЕВАЦ – Град Пожаревац има Велику Мораву, Млаву и Дунав, а на њима ниједну уређену плажу. Зато су први пут планирана средства за израду идејног решења уређења градске плаже на језеру поред Велике Мораве. 

Заговорник те идеје је Славомир Лазаревић, члан Градског већа за област привреде, туризма и планирања.

- О изградњи градске плаже на једном од језера поред Велике Мораве насталих експлоатацијом шљунка, причам већ две године, а лане сам са том идејом упознао и чланове Градског већа. Идеја је да се код Драговачког моста у напуштеној шљункари, на седам километара од града, изгради градска плажа. Дужина шљункаре је око 300 метара, а ширина од 60 до 90 метара. У њу из Велике Мораве кроз земљу и песак долази веома квалитетна вода, која се тако прочишћава и има бистру и лепу зеленкасто-плаву боју. На песковитим обалама има места за 2.000 до 3.000 купача – истиче Лазаревић.

Око пешчане обале за купаче је потребно уредити и појас ширине од 20 до 30 метара, искрчити садашње шибље и ситно растиње а задржати дрвеће и засадити ново због хладовине. Иако су обале код шљункаре неуређене, на језеру је доста купача.

- Као и већина Пожаревљана, волим да одем на “багер”. Вода је чиста и божанствено лепа, нема буке аутомобила, пуно је зеленила и ја волим ту дивљину. Али због свог детета и читаве млађе популације волела бих да ту буде и уређена плажа, да има спасилаца, шанк, лепа музика и други садржаји – каже Марија Ефтимов.

За разлику од Марије, која воли купање у дивљини, Жика Антић каже да се најбоље осећа на градском базену у Пожаревцу.

- Тамо знам да је вода сигурно чиста. Волим цивилизацију, да се после изласка из воде освежим неким пићем, да слушам музику, да ми је на дохват руке да нешто поједем. Када би тако нешто постојало и на некој градској плажи поред реке радо бих тамо отишао – објашњава Жика.

Градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић признаје да су мала језера, настала експлоатацијом песка поред Велике Мораве,  неискоришћени ресурси као што је и читав комплекс Љубичева.

- У Пожаревцу деценијама није рађена планска документација, а данас без ње не може ништа да се уради. Ми тренутно поред Велике Мораве и у Љубичеву можемо само да улепшавамо постојеће објекте, али не можемо да доведемо ниједног потенцијалног инвеститора јер не можемо да кажемо шта ту може да се гради пошто немамо Регулациони план. Сматрам да ће Пожаревац имати документацију  за око годину дана и да ће тек тада бити створена потребна клима за будуће инвеститоре – наглашава градоначелник Милосављевић.

Вода и блато лековити

Славомир Лазаревић сматра да на језеру треба планирати стварање више садржаја који би задовољили свачији укус.

- За малишане треба формирати издвојени део са дубином воде од 30 до 60 центиметара. Треба изградити и део за скокове у воду са дубином од најмање три метра, део плаже за термално купање, где би се вода сунчевим колекторима загревала до 35 степени. Посебна атракција треба да буде моравско термално блатиште, које би многи користили јер у Велику Мораву стиже вода из великог броја бања и лековита је – сматра Лазаревић.

 

Izvor: www.pravda.rs