Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Нашли Сартидов чамац после 80 година

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Гњурци Ронилачког клуба ”Жута фока” из Сремске Митровице, истражујући савско дно, пронашли су потопљен Сартидов чамац из 1928. године. Дугачак око шест метара, широк метар и по, он се налази у потпуном мраку на више од 20 метара дубине. 

Метално пловило је у добром стању, јер га је конзервисао речни муљ.

- Река Сава је неистражена, а препуна је свега. Не може се описати усхићење кад наиђеш на кљове мамута свестан да си ти први који их је додирнуо после 10.000 и више година. Слично је и кад нађеш предмет који је можда припадао неком Римском војнику или Келту. Док га држиш у руци, схватиш да умеће и мајсторство његове израде превазилази и данашње могућности. Тако, по специфичности израде, мислим да смо открили и Римску галију, тип речног брода какав се данас налази у музеју у Мајнцу. Одликује се по одабиру дрвета од којег је направљена. Римљани су, наиме, бирали криво дрвеће у облику корита пловила, или су га кривили у току раста и спајали дебла – каже Бранимир Павловић, председник клуба.

Ронилац Богдан Остојин открива нам да у Сави није лако ронити, јер она представља изазов и за најискусније. Река је мутна и светло не продире много у дубину.

- Човек доле, у мрклом мраку, изгуби оријентацију и има осећај као да је у бестежинском стању. Све подсећа на једну огромну катакомбу и једино треба пратити мехуриће, јер се они пењу увис. Лампа ту много не помаже. Ронилац мора да напипава рукама како би уклонио препреке. Постоје периоди кад је Сава прилично бистра, видљивост некад буде до три метра и то су идеални услови за роњење – каже Остојин.

Опрема мора да буде исправна и веома је тешко опстати са скромним средствима каквим овај клуб располаже. Његови чланови се зато довијају на разне начине.- Желимо да направимо подводну мапу Саве помоћу које бисмо реконструисали непознати део Сирмијума, јер је река временом променила ток. У прилог томе говоре разне зидине попут остатака античког моста Светог Иринеја и делови пристаништа.

Искрено се надамо да ће неко схватити њихов значај и помоћи нам око овог пројекта – истиче Златко Думанчић, један од оснивача клуба.

На својствен начин река Сава, попут времеплова, враћа прошлост у будућност. За почетак, можда би Сатридов чамац, који 80 година чека да поново угледа светло дана, могао постати вредан експонат у просторијама овог економског гиганта.

 

Izvor: www.pravda.rs