Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečna kapija Beograda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Savsko pristanište u Karađorđevoj ulici koje je prva stanica turistima koji dolaze u Beograd sa reka, dobio je novi izgled. Kako bi pobljošao uslove za nautički turizam Grad je u saradnji sa komunalnim preduzećima odlučio da uredi ovaj deo grada.

Sa zelene površine uklonjena je metalna konstrukcija, zamenjene su dotrajale sijalice javne rasvete i ofarbana je postojeća javna rasveta, uklonjeni su grafiti sa zidova Beton hale. Na Savskom pristanu su postavljeni i namenski kontejneri za reciklažu i nove korpe za otpatke na javnim mestima. Uređena je zelena površina oko pruge, obojena kućica za skretničara i postavljena zaštitna ograda duž pristaništa, kako zbog estetskog izgleda tako i zbog bezbednosti turista i građana koji posećuju Savsko pristanište. Na pristanu su postavljene i dvojezične mape za hop on - hop off autobuse.

- Savsko pristanište u Karađorđevoj ulici je prva stanica za veliki broj stranaca koji dolaze brodovima i prvi put se sreću sa Beogradom. Tokom letnje turističke sezone u Međunarodno putničko pristanište pristižu brodovi koji započinju svoja krstarenja u brojnim evropskim gradovima. Najveći broj stranih turista dolazi u Beograd prilikom organizovanih putovanja - krstarenja Dunavom, pa Savsko pristanište predstavlja rečnu kapiju naše prestonice i prvi utisak za goste koji dolaze iz raznih zemalja. Ono je i rekreativno-turistički potencijal našeg grada, pa ćemo sa svim nadležnim institucijama nastaviti saradnju na uređenju pristaništa i priobalja - rekla je gradska sekretarka za privredu Olivera Savović.

Ona je istakla da je cilj ove akcije i spuštanje Beograda na reke, to jest preuređenje ovog dela grada u međunarodno pristanište kakva imaju druge evropske prestonice. To će doprineti da Beograd bude jedan od modernijih i atraktivnijih gradskih turističkih destinacija u okruženju.

Prema podacima Lučke kapetanije Beograda, prošle godine je u Savsko pristanište pristiglo 420 putničkih brodova sa oko 50.000 stranih turista, a ove godine se očekuje pristajanje oko 450 putničkih brodova.

Pogled na ušće Save u Dunav

Hana i Piter iz Hamburga u Beograd su doputovali vozom, ali su im u turističkom centru TOB-a rekli da obavezno prošetaju Beogradskim pristaništem.

- Beograd je veoma lep grad, posebno zbog svog položaja na dve reke. Pogled na ušće Save u Dunav je najlepši sa Kalemegdana, ali je doživljaj reke odavde, sa obale, još prisniji. Nadam se da ćemo još jednom doći u Beograd, ali brodom - poželela je Hana.

 

Izvor: www.danas.rs