Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plovidba Srbijom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Blizu 50.000 stranaca svake godine stigne brodom u našu zemlju. Najviše dolaze Amerikanci, Nemci i Švajcarci.

SVAKE godine Srbiju poseti blizu 50.000 turista iz inostranstva koji stignu brodom. To su najčešće Amerikanci, Nemci i Švajcarci, koji tokom krstarenja obiđu više različitih destinacija i upoznaju se s mnogim znamenitostima.

Kako kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, za ovakvim vrstama izleta već godinama vlada veliko interesovanje, pa zato strani turoperatori u ponudi i imaju ovakve programe. Krstarenja organizuju poznate svetske agencije "Univorld", "Grand srkl travel" i "Viking river", koje se sa domaćim agencijama unapred dogovoraju o tome kako će da se odvija poseta svakoj destinaciji.

- Više od 400 brodova pristane na različitim destinacijama, a ture organizuju zajedno strane i domaće agencije - kaže Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije. - To su, uglavnom, kruzeri koji se zaustavljaju na više destinacija - Beograd, Novi Sad, Kostolac, Apatin, Donji Milanovac, gde imaju organizovane izlete i posete različitim znamenitostima. Često odlaze u obilaske Viminacijuma, arheološkog nalazišta kod Kostolca, a u Donjem Milanovcu uglavnom posete prodajnu izložbu suvenira.

Prema njenim rečima, putnici koji dolaze brodovima najčešće su iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Švajcarske i putuju brodovima različitih kategorija, a Beograd je jedna od neizbežnih destinacija na turističkoj mapi njihovog krstarenja.

- Tokom plovidbe Đerdapskom klisurom, putnici mogu da vide Viminacijum, ali i da posete Trajanovu tablu, Kapetan Mišin breg, arheološko nalazište Lepenski vir - kaže Čerović. - Poslednjih godina Beograd je obavezni deo svetske nautičko-turističke ponude, a prilikom dolaska turisti najčešće obilaze Kalemegdan, Muzej "25. maj", Skadarliju, dok se znatiželjnijim posetiocima nude i vožnja "Plavim vozom" i izleti do Topole i Kovačice.

UREĐENO

PUTNIČKO pristanište Luke "Beograd" ove godine posetio je veliki broj rečnih kruzera i putnika. Već po izlasku na pristanište, turistima su na raspolaganju menjačnica, bankomat, info-centar Turističke organizacije Beograda i prodavnica suvenira, tradicionalne etno hrane i pića.

 

Izvor: www.novosti.rs