Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Daska, uže i uživanje na talasima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Adi Ciganliji od danas do nedelje održava se Evropsko prvenstvo u vejkbordingu, sportskoj disciplini koja je kandidat za novi olimpijski sport na OI 2020. godine.

Evropsko prvenstvo u vejkbordingu, na žičari, održava se od danas na Savskom jezeru, na kraju makiške strane Ade Ciganlije, uz učešće oko 160 takmičara iz 21 zemlje. Za ovu sportsku disciplinu na vodi potrebni su daska sa vezovima, jako čelično uže koje pokreće žičara ili čamac, mišići vozača i, naravno, želja za adrenalinom. Ovo je najmlađa disciplina gde daska zauzima prestono mesto. Posle surfovanja po morskim talasima i snoubordinga po snegu, vejkbording je od sredine osamdesetih godina 20. veka našao mesto kod zaljubljenika u brzinu i avanturu.

– Od čak devetorice najboljih u Evropi u Beograd dolazi njih osam: vozači iz Nemačke, Britanije, Austrije, Holandije ali i iz Izraela... Učestvuju i dame, ali je njih znatno manje – kaže Davor Todorović, predsednik vejkbording odbora u Savezu za skijanje na vodi i vejkbording.

Posetioci će imati priliku da gledaju takmičare kako voze uz pomoć žice dugačke 720 metara. Brzine su od 29 do 31 kilometar na čas. Prilikom okreta i skokova, a na stazi će biti „kikera”, „slajdova”, „top tabli”, brzina se dostiže i do 50 kilometara na čas.

Kako dodaje Todorović, ovaj sport je najprisutniji u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Americi i Australiji... U Beogradu je od 2002, kada je i postavljena žičara na samom „ćošku” Savskog jezera, a u Srbiji postoji firma koja se bavi proizvodnjom dasaka za vejkbording.

Daska na kojoj se vozi po vodi razlikuje se od one za snoubording a kao poddisciplina vejkbordinga je skejtbording kada se daska vozi ali bez vezova, odnosno takmičar stoji bos poput surfera na dasci dok se rukama drži za sajlu.


Zaljubljenici u vejkbording su oni koji vode skejterski način života. Mnogi najpre probaju vejkbording pa se tek onda prebace na skijanje na vodi ili snoubording. Ova disciplina ima svoja obeležja i u garderobi, muzici. Vejkoborderi nose pantalone sa širokim nogavicama, kačkete, a muzika koja prati bravure na vodi je od Metalike do hiphopa.

Celodnevna vožnja za 2.500 dinara

Od 850 do 1.250 dinara potrebno je za 30 minuta, odnosno sat vožnje, uz prethodnu instruktažu i korišćenje neophodne opreme. Za celodnevnu vožnju potrebno je izdvojiti 2.500 dinara. Amaterima nije potrebna profesionalna oprema ali oni koji žele da imaju svoju dasku i vezove morali bi da izdvoje najmanje 500 evra.

Kandidat za Olimpijadu 2020.

Vejkbording je trenutno u grupi sportova kandidata koji bi mogli da se nađu na zvaničnom spisku olimpijskih disciplina 2020. godine. Očekuje se uži izbor od četiri nova olimpijska sporta pa se vejkborderi nadaju da će njihova disciplina biti izabrana.

 

Izvor: www.politika.rs