Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Gradi se novi „Žeželj"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na petrovaradinskoj strani Novog Sada počela je priprema terena za gradnju novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava, a vrednost tog posla procenjena je na 45,3 miliona evra.

Teren se priprema u blizini sadašnjeg novosadskog montažno-demontažnog mosta preko Dunava, koji je privremeno podignut kako bi zamenio čuveni Žeželjev most. Početak radova se očekuje u najskorije vreme, a novi most na Dunavu u Novom Sadu trebalo bi da bude izgrađen u roku od 32 meseca. Most će biti izgrađen na temeljima nekadašnjeg Žeželjevog mosta, koji je srušen u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine. Gradnju mosta zajednički finansiraju EU, Vojvodina i grad Novi Sad, dok su „Železnice Srbije" u ime države preuzele prava i obaveze investitora. Izuzetno intenzivan drumski i železnički saobraćaj preko Dunava u Novom Sadu trenutno se odvija preko nepodesnog montažno-demontažnog mosta, koji je umesto srušenog Žeželjevog mosta kao privremeno rešenje izgrađen 2000. godine. Tokom NATO bombardovanja Žeželjev most u Novom Sadu gađan je 12 puta, a naposletku i srušen 23. aprila 1999. godine nakon što je više puta direktno pogođen.

Žeželjev most građen je od 1957. do 1961. godine i svojevremeno je bio jedinstven primer mostogradnje u svetu, uz korišćenje prednapregnutog betona. Projekat mosta uradio je poznati jugoslovenski građevinski inženjer Branko Žeželj.

 

Izvor: www.pressonline.rs